Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik to smak dzieciństwa. Wakacji i ferii spędzanych na działce w pobliżu miasteczka Różan. W Różanie, w czasach PRL działała jedna cukiernia przy rynku, a w jej ofercie były dwie pozycje stałe (kruche ciasteczka i makosernik) oraz dwie sezonowe (jagodzianki i lody z automatu). Wskutek 

Wędzona szynka z indyka sous-vide

Wędzona szynka z indyka sous-vide

Nie ma jak domowa wędlina 🙂 Wiesz z czego powstała, jak powstała, znasz jej świeżość i skład. Oczywiście, przygotowanie domowych wędlin jest często czasochłonne, pracochłonne i wymaga wcześniejszego zainwestowania w niecodzienne sprzęty, ale efekty rekompensują te niedogodności. Ten przepis jest dość zaawansowany (mimo że realnie 

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy jest pyszny i delikatny. A ozorek wołowy w sosie musztardowym, to niebo w gębie 🙂 Składniki: Ozorek wołowy ok 1,6 – 2 kg wagi Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) Mała cebula sól, pieprz, listek laurowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 350 ml 

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂 Składniki: 1 spory szczupak 100 g mąki 300 ml śmietany kremówki olej do 

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

  Domowa biała kiełbasa bije na głowę te, które można kupić. Z prostej przyczyny – zawiera tylko mięso i przyprawy, bez konserwantów, wypełniaczy i innych niefajnych składników. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg słoniny 4 sporych 

Chleb z brytfanki

Chleb z brytfanki

Trudne czasy wymagają łatwych rozwiązań – czyli super łatwy chleb domowy, do którego nie potrzeba wymyślnych urządzeń, drogich mikserów, wyrafinowanych piekarników itp. Będziecie potrzebować miskę, naczynie żaroodporne z pokrywką i trochę czasu 🙂 Składniki na taki chleb jak powyżej: 750 g mąki pszennej + kilka 

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 2 czubate łyżki Galaretka pomarańczowa Sernik zaczynamy od przygotowania pulpy dyniowej. Dynie myjemy, kroimy w grubsze plastry, 

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone 

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, ale i poza świętami chętnie sięgniecie po ten przepis. Oczywiście, można iść do sklepu i łatwo sięgnąć po śledzie w śmietanie – po co się trudzić. No cóż, mi nie pasują dwie rzeczy: Skład – za dużo różnych dziwnych rzeczy, 

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem. Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku. Będziemy potrzebowali: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g 

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka 

Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt. Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński. Składniki na sernik: kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej) 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 jaj ( w temperaturze 

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce. Składniki: 1/4 dyni piżmowej pęczek zielonych szparagów 3-4 buraki sok z 1 limonki ząbek czosnku garść łuskanych pestek dyni kilka garści rukoli 100 ml oliwy 100 ml płynnego miodu 50 ml octu balsamicznego 4 łyżeczki 

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu. Składniki: Surowy boczek bez skóry 2 łyżki oleju 10 ząbków czosnku 100 g suszonych śliwek 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka 

Tradycyjna Polska Sałatka Jarzynowa

Tradycyjna Polska Sałatka Jarzynowa

Trudno wyobrazić sobie stół Wielkanocnego Śniadania na którym nie stoi tradycyjna polska sałatka jarzynowa. Różne są sposoby jej przygotowania, niektórzy idą na łatwiznę robiąc ją z półproduktów lub wręcz kupując gotową. Ale zapewniam Was – nie ma to jak domowa! Ja robię ją niejako przy 

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. 

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 

Krem z groszku

Krem z groszku

Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku 1 spora cebula 1 listek laurowy łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 litr bulionu łyżeczka soku z cytryny Na oliwę wrzucamy dość grubo poszatkowaną cebulę, solimy i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy bulion, groszek, gałkę i