Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy (łososiowy) to pyszna i tańsza alternatywa dla łososia, którą przygotujemy łatwo na wiele sposobów. Wersja na dziś: Pstrąg tęczowy demi glace / pyry z gzikiem. Ale co to jest ten demi glace? To sos, baza sosu, jeden by by robić je wszystkie – 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrwany makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny! Składniki – farsz: 1/2 kg grzybów leśnych 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu) ziele angielskie 

Krem z grzybów leśnych z kalamari

Krem z grzybów leśnych z kalamari

Sezon grzybowy w trakcie, tak więc i u nas grzyby królują na stole pod różnymi postaciami 🙂 Jak wiadomo, nie tylko borowiki rosną w lesie, mamy bogactwo maślaków, sitaków, modrzaków i innych, mniej popularnych gatunków. Nie wszystkie grzyby nadają się też do głównych celów – 

Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem

Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem

Ryby lubią grzyby! Ta stara prawda idealnie sprawdzi się gdy na stół wjedzie szczupak z sosem grzybowym z chill i rozmarynem. Ostatnio zauważyliśmy że rozmaryn bardzo lubi się z grzybami – szczególnie z kurkami, ale nie tylko. Składniki: 0.5 kg filetu szczupaka – mogą też 

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz to mało znany u nas kuzyn Dorsza, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich – jako główny składnik Fish & Chips. Z uwagi na trwający sezon kurkowy, przed Wami Łupacz z kurkami i szczypiorkiem – czyli Fish & Chanterelles 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu 

Dorsz z kurkami i vinho verde

Dorsz z kurkami i vinho verde

Przepis banalny w swej prostocie, łatwy do przygotowania, dający wspaniale doznania smakowe. Dorsz z kurkami i vinho verde podbije Wasze podniebienia 🙂 Składniki: 300 g filetu z dorsza 300 g kurek butelka vinho verde 100 g masła 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia dorsza olej 

Wieniec jagodowy z kruszonką

Wieniec jagodowy z kruszonką

Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 żółtka 50 g masła w temperaturze pokojowej lub rozpuszczonego 50 g cukru szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Sezon jagodowy w pełni, lasy wokół nas są pełne jagód, dzięki czemu każdy poranny spacer po lesie daje nam conajmniej pół litra tych pysznych owoców. Co zatem zrobić z jagodami? Np lody jagodowe! Składniki 300 g jagód 300 ml śmietanki 30% 100 ml wody 80 

Francuskie ciastka z truskawkami

Francuskie ciastka z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni! Z tej okazji warto upiec łatwe i szybkie, francuskie ciasta z truskawkami! Składniki: rolka ciasta francuskiego – najlepiej kwadratowego 250 g truskawek łyżka mąki jajko cukier Truskawki myjemy, siekamy dość drobno (ale nie na mus). Dodajemy cukier (ok 3 łyżki) i 

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik to smak dzieciństwa. Wakacji i ferii spędzanych na działce w pobliżu miasteczka Różan. W Różanie, w czasach PRL działała jedna cukiernia przy rynku, a w jej ofercie były dwie pozycje stałe (kruche ciasteczka i makosernik) oraz dwie sezonowe (jagodzianki i lody z automatu). Wskutek 

Wędzona szynka z indyka sous-vide

Wędzona szynka z indyka sous-vide

Nie ma jak domowa wędlina 🙂 Wiesz z czego powstała, jak powstała, znasz jej świeżość i skład. Oczywiście, przygotowanie domowych wędlin jest często czasochłonne, pracochłonne i wymaga wcześniejszego zainwestowania w niecodzienne sprzęty, ale efekty rekompensują te niedogodności. Ten przepis jest dość zaawansowany (mimo że realnie 

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy jest pyszny i delikatny. A ozorek wołowy w sosie musztardowym, to niebo w gębie 🙂 Składniki: Ozorek wołowy ok 1,6 – 2 kg wagi Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) Mała cebula sól, pieprz, listek laurowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 350 ml 

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂 Składniki: 1 spory szczupak 100 g mąki 300 ml śmietany kremówki olej do 

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

  Domowa biała kiełbasa bije na głowę te, które można kupić. Z prostej przyczyny – zawiera tylko mięso i przyprawy, bez konserwantów, wypełniaczy i innych niefajnych składników. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg słoniny 4 sporych 

Chleb z brytfanki

Chleb z brytfanki

Trudne czasy wymagają łatwych rozwiązań – czyli super łatwy chleb domowy, do którego nie potrzeba wymyślnych urządzeń, drogich mikserów, wyrafinowanych piekarników itp. Będziecie potrzebować miskę, naczynie żaroodporne z pokrywką i trochę czasu 🙂 Składniki na taki chleb jak powyżej: 750 g mąki pszennej + kilka 

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 2 czubate łyżki Galaretka pomarańczowa Sernik zaczynamy od przygotowania pulpy dyniowej. Dynie myjemy, kroimy w grubsze plastry, 

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone 

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, ale i poza świętami chętnie sięgniecie po ten przepis. Oczywiście, można iść do sklepu i łatwo sięgnąć po śledzie w śmietanie – po co się trudzić. No cóż, mi nie pasują dwie rzeczy: Skład – za dużo różnych dziwnych rzeczy,