Krem z kalafiora z tahini i chilli

Jeden z najlepszych kremów, jakie kiedykolwiek powstały w Ciekawej Kuchni! Krem z kalafiora z tahini i chilli jest super łatwy do przygotowania i wyborny w smaku. Przepis inspirowany wpisem z Kwestii Smaku.

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • łyżka miodu
  • szczypta chilli
  • sól
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka balsamico

Kalafiora dzielimy na cząstki i wykrawamy twarde korzonki. Cebulę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę.

W rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy cebulę i szklimy przez 2-3 min bez rumienienia. Dodajemy ziemniaki i kalafiora i dusimy razem 3 min. Następnie dodajemy bulion, solimy i dusimy na niewielkim ogniu ok 20 min, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy tahini,, miód, chilli i blendujemy całość na gładko. Podajemy z owocami granatu, odrobiną sosu balsamico i przyrumienioną bagietką.

Smacznego!