Grzybowe risotto z kotlecikiem jagnięcym

Grzybowe risotto to idealne podsumowanie sezonu grzybowego, a kotlecik jagnięcy… jest zawsze dobrym pomysłem! 🙂

Składniki:

  • 200 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu carnaroli lub arborio
  • 0.5 l wywaru warzywnego
  • szklanka białego wina
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonej kozieradki
  • kotleciki jagnięce wg uznania
  • łyżka oliwy

Kotleciki wyjmujemy z lodówki. Na głębokiej patelni lub większym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, oprószamy solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy posiekane w cienkie plasterki grzyby. Dusimy pod przykryciem 10 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy wino i zagotowujemy przez 5 min na wyższym ogniu. Dodajemy ryż i mieszamy, a następnie dodajemy 1/3 bulionu, zmniejszamy gaz na minimum i dusimy ok 10 min. Gdy pierwsza partia bulionu się wchłonie, dodajemy kolejną – łącznie doprowadzenie ryżu do miękkości powinno zająć ok 35 min. Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy śmietankę.

Kotleciki jagnięce osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy cienko oliwą, solimy i pieprzymy. Smażymy po ok 90 s z każdej strony, po usmażeniu przykrywamy folią na 5 min, aby odpoczęły.

Podajemy z risotto i lampką białego wina. Opcjonalnie możemy risotto oprószyć drobno posiekaną natką i tartym parmezanem.

Smacznego!