Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami
Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami to pyszny i łatwy sposób na zagospodarowanie resztek szarpanego czy pieczonego mięska. U nas jest to gęsina tym razem, ale szarpana wieprzowina czy wołowina sprawdzą się doskonale 🙂
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Wkładamy wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam ciasto końcówką do ciast. W momencie powstania wiórek wlewamy mleko, miksujemy dalej do połączenia się składników. Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Formujemy płat (prostokątny lub okrągły, w zależności od naszych preferencji i formy do tarty) i zostawiamy w lodówce.
Pozostałe składniki:
- 300 g szarpanej gęsiny
- 150 g suszonych śliwek
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 g tartego parmezanu
- odrobina natki pietruszki
- sól
- pieprz
Gęsinę, śliwki i natkę siekamy, ale nie za drobno. Rozkłócamy jajka i odlewamy sobie troszkę do posmarowania góry tarty. Pozostałe jajka mieszamy ze śmietanką oraz parmezanem i doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę wyklejamy ciastem (zostawiwszy sobie ciasto do przykrycia tarty), nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i zasypujemy kulkami do tarty lub np fasolą czy soją. Posłużą jako obciążenie. Wypiekamy 10 min, po czym usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
Wypieczoną formę z ciastem wykładamy farszem mięsnym i zalewamy jajkami ze śmietanką i parmezanem. Drugim płatem ciasta nakrywamy farsz, sklejamy brzegi, nakłuwamy widelcem po czym smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzamy.
Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami będzie smaczna na zimno i ciepło. My polecamy ją na ciepło podaną na rukoli z oliwą, ulubioną sałatką i lampką białego wina.
Smacznego!