Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami to pyszny i łatwy sposób na zagospodarowanie resztek szarpanego czy pieczonego mięska. U nas jest to gęsina tym razem, ale szarpana wieprzowina czy wołowina sprawdzą się doskonale 🙂

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Wkładamy wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam ciasto końcówką do ciast. W momencie powstania wiórek wlewamy mleko, miksujemy dalej do połączenia się składników. Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Formujemy płat (prostokątny lub okrągły, w zależności od naszych preferencji i formy do tarty) i zostawiamy w lodówce.

Pozostałe składniki:

  • 300 g szarpanej gęsiny
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 g tartego parmezanu
  • odrobina natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Gęsinę, śliwki i natkę siekamy, ale nie za drobno. Rozkłócamy jajka i odlewamy sobie troszkę do posmarowania góry tarty. Pozostałe jajka mieszamy ze śmietanką oraz parmezanem i doprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę wyklejamy ciastem (zostawiwszy sobie ciasto do przykrycia tarty), nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i zasypujemy kulkami do tarty lub np fasolą czy soją. Posłużą jako obciążenie. Wypiekamy 10 min, po czym usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

Wypieczoną formę z ciastem wykładamy farszem mięsnym i zalewamy jajkami ze śmietanką i parmezanem. Drugim płatem ciasta nakrywamy farsz, sklejamy brzegi, nakłuwamy widelcem po czym smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzamy.

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami będzie smaczna na zimno i ciepło. My polecamy ją na ciepło podaną na rukoli z oliwą, ulubioną sałatką i lampką białego wina.

Smacznego!