Krem z grzybów leśnych z kalamari
Sezon grzybowy w trakcie, tak więc i u nas grzyby królują na stole pod różnymi postaciami 🙂
Jak wiadomo, nie tylko borowiki rosną w lesie, mamy bogactwo maślaków, sitaków, modrzaków i innych, mniej popularnych gatunków. Nie wszystkie grzyby nadają się też do głównych celów – jak marynata czy suszenie. Natomiast większość grzybów świetnie odnajdzie się jako składnik gulaszy czy zup. I taka właśnie zupę krem z grzybów leśnych z kalamari Wam dziś prezentujemy.
Składniki:
- 450 g grzybów leśnych – dowolnych, które nadają się do duszenia
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- 200 ml wywaru z warzyw
- łyżka oleju
- 50 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 200 g makaronu kalamari (lub dowolnego, innego który macie i lubicie)
- odrobina natki pietruszki
Grzyby czyścimy i siekamy w niezbyt drobne kawałki. Cebulę i czosnek siekamy, po czym szklimy na średnim ogniu na oleju przez ok 10 min. Dodajemy grzyby i wywar, solimy i dusimy 1h na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia wstawiamy makaron i gotujemy al-dente wg. przepisu na opakowaniu. Grzyby doprawiamy chilli, blendujemy na gładki krem ze śmietanką, podajemy z kalamari oprószone natką pietruszki.
Smacznego!