Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrwany makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny!

Składniki – farsz:

  • 1/2 kg grzybów leśnych
  • 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu)
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 duża cebula
  • szczypta mielonej kozieradki
  • szczypta chilli
  • kminek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko

Składniki – ciasto:

  • 300 g mąki typ 00
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Obieramy i płuczemy grzyby. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 2-3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Po ok 5 min dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i szklimy pod przykryciem ok 5 min.

Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, doprawiamy kozieradką i chilli, solimy, po czym dusimy ok 1h, od czasu do czasu mieszając. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą tak, aby była zakryta. Solimy, oraz dodajemy kminek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy ok 1.5h.

W mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, sól i oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto, Odstawiamy przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.

Kapustę odciskamy solidnie, mieszamy z grzybami. Gdy konsystencja jest zbyt rzadka, możemy dodać nieco tartej bułki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy na spory placek, ok 4 mm grubości. Wkładamy farsz i zawijamy w rulon, zawijając końce do środka. Smarujemy rozkłóconym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka, posypujemy kminkiem i odstawiamy na kolejne 20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w standardowym trybie góra-dół. Pieczemy kulebiak 40 min, do 30 min obserwując, czy jest już wystarczająco rumiany. Podajemy na gorąco, w plastrach, w towarzystwie czerwonego barszczu.

Smacznego!