Pappardelle z kurkami

Sezon kurkowy w pełni, zatem korzystamy i gotujemy co się da. A da się wiele, kurki to bardzo wdzięczny temat. Dziś pappardelle z kurkami – czyli szybki i łatwy sposób na pyszny obiad lub kolację!

Składniki:

  • makaron papardelle
  • 200 g kurek
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • odrobina natki pietruszki
  • 50 g tartego parmezanu

Kurki obieramy i dokładnie płuczemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebule siekamy dość drobno, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy cebulę, czosnek i kurki i dusimy na najmniejszym ogniu, pod przykryciem 30 min. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Natkę drobno siekamy.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, do sosu dodajemy łyżke wody z makaronu, makaron odcedzamy i łączymy z sosem na patelni i czekamy chwilę aż sos się lekko zredukuje i dobrze przylgnie do makaronu. Serwujemy posypany natką i parmezanem, wraz z lapką białego wina.

Smacznego!