Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂

Składniki:

  • Mały pęczek botwinki
  • 3 średnie ogórki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Ząbek czosnku

Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać, posiekać w kosteczkę. Liście i łodygi botwinki drobno posiekać. Zagotować rosół / bulion, dodać buraczki i gotować 15 minut do miękkości buraczków.

Dodać liście i łodygi botwinki, zagotować. Wywar ostudzić.

Dodać czosnek, sól, pieprz oraz posiekane w drobną kostkę ogórki. Dodać kefir, śmietanę i koperek. Dokładnie wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin do mocnego schłodzenia.

Podawać z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!