Rydze smażone na maśle
Pozostając w tematach grzybowych, przedstawiamy rydze. Pierwszy raz w naszej kuchni, pierwszy raz sami nazbieraliśmy rydze! Przepis na rydze będzie bardzo krótki, ale tu ważna jest technika. Generalnie, bardzo łatwo smażone rydze zmienić w duszone rydze. Też będą dobre, ale już nie tak dobre jak odpowiednio smażone smażone 🙂
Składniki:
- rydze – ok 300 g
- 150 g masła
- ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
Rydze czyścimy i myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy mało i chwilę je klarujemy. Dodajemy czosnek, a chwilę później rydze. Smażymy krótko z obu stron zanim puszczą dużo soku – bo trochę puszczą i tak. Dzięki temu pozostaną jędrne i chrupiące.
Podajemy z grillowaną bagietką i lampką białego wina.
Smacznego!