Croissant z kurkami, jajkiem i bekonem

Masz dość nudnej jajecznicy z kurkami? Wypróbuj ten przepis!

No dobra, żartuje, nikt nie ma dość jajecznicy z kurkami – ale przepis na Croissant’a z kurkami, jajkiem i bekonem i tak wypróbujcie 🙂

Składniki:

  • duży croissant
  • 2 jajka
  • 120 g kurek
  • 2 plasterki bekonu
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki masła
  • odrobina tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Croissanta przekrawamy wzdłuż, nie rozcinając do końca. Smarujemy w środku masłem i umieszczamy w piekarniku lub air fryerze, aby się zarumienił. Kurki dokładnie myjemy. Bekon kroimy w paseczki lub w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy bekon się zarumieni dodajemy masło i kurki. Solimy i przykrywamy patelnię. Dusimy 5 min. Następnie upewniamy się że woda z kurek odparowała, po czym wbijamy jajka. Po uzyskaniu ulubionej konsystencji, nakładamy jajecznicę do zarumienionego croissanta, posypujemy szczypiorkiem i parmezanem. Podajemy z ulubioną kawą 🙂

Smacznego!