Policzki wołowe z polentą

Policzki wołowe z polentą

Na dworze robi się chłodniej, a nasze organizmy domagają się bardziej konkretnego jedzenia. Tu idealnie pasują policzki wołowe z polentą. Polenta, czyli kaszka kukurydziana vel mamałyga (tak nazywa się w Rumunii) doskonale sprawdza się jako sycący dodatek do dań z sosem. Tyle tytułem wstępu, a 

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂 Składniki: Mały pęczek botwinki 3 średnie ogórki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml kefiru 400 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 

Pappardelle z kurkami

Pappardelle z kurkami

Sezon kurkowy w pełni, zatem korzystamy i gotujemy co się da. A da się wiele, kurki to bardzo wdzięczny temat. Dziś pappardelle z kurkami – czyli szybki i łatwy sposób na pyszny obiad lub kolację! Składniki: makaron papardelle 200 g kurek 50 g masła 150 

Tonkotsu ramen

Tonkotsu ramen

Staliśmy się fanami ramenu. Przełomem było trafienie na tonkotsu ramen, w jednym z warszawskich modnych miejsc. Gęsty, aromatyczny i nieklarowny – taki właśnie przypadł nam do gustu. Tonkotsu znaczy wprost: kości wieprzowe – i to jest podstawa dobrego ramenu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale absolutnie 

Jagodzianki francuskie

Jagodzianki francuskie

Sezon jagodowy trwa! Jagodzianki francuskie zrobicie szybko i super łatwo! To się nie może nie udać 🙂 Składniki na 8 szt: 200 g jagód rolka ciasta francuskiego kwadratowa po 50 g cukru białego i brązowego jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej Jagody delikatnie mieszamy z białym cukrem 

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek to prosta w przygotowaniu przekąska, którą bez problemu przyrządzicie sami we własnej kuchni. Burek z pikantną wołowiną i fasolą sprawdzi się doskonale na imprezie, lub jako lunch do pracy. Składniki: 6 płatów ciasta filo 4 łyżki masła 100 ml mleka jajko 200 g mielonej 

Burger z Halloumi i szparagami

Burger z Halloumi i szparagami

Sezon szparagowy w trakcie! Dziś biało-zielona propozycja wegetariańska – burger z halloumi i szparagami – prosty, pyszny i sycący 🙂 Składniki: bułka burgerowa – najlepiej z tego przepisu 1 duży plaster sera halloumi garść zielonych szparagów garść rukoli sos remulada prażona cebulka oliwa Szparagi obieramy 

Pasta all Norcina

Pasta all Norcina

Pasta alla Norcina jest jednym z najbardziej niedocenionych dań kuchni włoskiej. Pochodzi z regionu Norcia, słynącego z wyrobów wędliniarskich, kiełbas, salami itd. I defacto przepis ten zawiera w sobie białą kiełbasę 🙂 U nas była to spontaniczna akcja, podczas robienia domowej białej kiełbasy na święta, 

Krem z kalafiora z tahini i chilli

Krem z kalafiora z tahini i chilli

Jeden z najlepszych kremów, jakie kiedykolwiek powstały w Ciekawej Kuchni! Krem z kalafiora z tahini i chilli jest super łatwy do przygotowania i wyborny w smaku. Przepis inspirowany wpisem z Kwestii Smaku. Składniki: 1/2 średniego kalafiora 2 ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini 

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Po raz pierwszy, przypadkowo w Ciekawej Kuchni pojawiło się strusie jajo. I co dalej? Zaczęliśmy szukać przepisów, ale jajecznica, czy potraktowanie tego okazu technicznie – np jako składnik ciasta kruchego wydało nam się zbyt banalne. Zatem z połączenia przepisów na scotish egg, beercan burger itp 

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂 Składniki: 400 g wołowiny gulaszowej 3 spore 

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy (łososiowy) to pyszna i tańsza alternatywa dla łososia, którą przygotujemy łatwo na wiele sposobów. Wersja na dziś: Pstrąg tęczowy demi glace / pyry z gzikiem. Ale co to jest ten demi glace? To sos, baza sosu, jeden by by robić je wszystkie – 

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂 Składniki: 500 g makaronu papardelle opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony” 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę 100 g mascarpone 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrwany makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny! Składniki – farsz: 1/2 kg grzybów leśnych 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu) ziele angielskie 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem

Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem

Ryby lubią grzyby! Ta stara prawda idealnie sprawdzi się gdy na stół wjedzie szczupak z sosem grzybowym z chill i rozmarynem. Ostatnio zauważyliśmy że rozmaryn bardzo lubi się z grzybami – szczególnie z kurkami, ale nie tylko. Składniki: 0.5 kg filetu szczupaka – mogą też 

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Bruschetta (czyt. brusketta), to przystawka kuchni włoskiej, którą możecie zamówić w praktycznie każdej włoskiej knajpce na całym świecie. Warto natomiast przygotować ją w domu, bo jest to proste, a wiadomo, domowe smakuje najlepiej! My dodatkowo cieszymy się faktem, że na własnym domowym chlebie, leżą własne, 

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz to mało znany u nas kuzyn Dorsza, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich – jako główny składnik Fish & Chips. Z uwagi na trwający sezon kurkowy, przed Wami Łupacz z kurkami i szczypiorkiem – czyli Fish & Chanterelles 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu 

Pstrąg z penne w sosie koperkowym

Pstrąg z penne w sosie koperkowym

Gdy zostanie Wam penne i nieco koperku… 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu pstrąga 200 g penne ugotowanego al dente 100 ml śmietany 30% 1/2 pęczka koperku drobniutko posiekanego 50 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego szczypta chilli 2 ząbki czosnku sól i świeżo mielony pieprz