Stir fry z boczniakami i szparagami

Stir fry z boczniakami i szparagami

Jako że sezon na szparagi nieśmiało startuje (czyli że szparagi są nadal zagraniczne, ale już w mniej rabunkowych cenach), to warto szukać nowych sposobów na ich przyrządzenie. Przed Wami sposób szybki i pyszny – czyli stir-fry z boczniakami i szparagami 🙂 Składniki: Szparagi łapiemy w 

Golonka jak w Czeskiej Gospodzie

Golonka jak w Czeskiej Gospodzie

Odkąd udoskonaliliśmy przepis na golonkę – czyli naszą różę wśród golonek, osiedliśmy nieco na liściach laurowych 🙂 Wydawało nam się że w temacie golonki już nic więcej nie osiągniemy – aż do teraz! Oto przed Wami nowy przepis, Golonka jak w Czeskiej Gospodzie, który wynosi 

Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami

Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami

Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami. Pewności oczywiście nie mamy, ale mamy przekonanie graniczące z pewnością że jest to pierwsza taka pizza na świecie 🙂 Przygotowanie jest nieco czasochłonne (jeśli chcielibyście odtworzyć dokładnie pizze ze zdjęcia), ale karmazyna można z powodzeniem zastąpić inną wędzoną 

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami to pyszny i łatwy sposób na zagospodarowanie resztek szarpanego czy pieczonego mięska. U nas jest to gęsina tym razem, ale szarpana wieprzowina czy wołowina sprawdzą się doskonale 🙂 Składniki na ciasto: Wkładamy wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam 

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami są łatwe do przygotowania, idealnie nadadzą się do barszczyku – nie tylko w święta. Jest też mała droga na skróty z ciastem – nie macie chęci robić go sami – użyjcie gotowego spodu do pizzy ze sklepu 🙂 Składniki: 

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Przepis z gatunku: danie na spontanie! Czyli przegląd szafki i lodówki i co by tu zjeść na szybko 🙂 Truflowe spaghetti zastąpicie bez problemu dowolnym innym makaronem. Składniki: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie truflowej szklimy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę 

Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Słodkie, pikantne, pełne smaku – takie właśnie są skrzydełka w sosie Siracha BBQ. Danie z gatunku – palce lizać! Składniki: Skrzydełkom ucinamy lotki i kroimy je na dwie części. Zioła i przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy skrzydełka. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki 

Chleb z gara

Chleb z gara

Nieskromnie przyznamy, że ten oto chleb z gara, to najlepszy chleb jaki kiedykolwiek upiekliśmy w Ciekawej Kuchni! Jest on nieco bardziej wymagający i pracochłonny od innych, ale absolutnie warty wypróbowania. Upewnijcie się tylko że dysponujecie żeliwnym garnkiem, który można piec w piekarniku. Oraz – aby 

Modra kapusta korzenna

Modra kapusta korzenna

Modra kapusta korzenna znakomicie zastąpi tradycyjną kapustę zasmażaną, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, w towarzystwie mięs i drobiu – szczególnie płaskodziobego 🙂 Składniki: Kapustę marynujemy dzień przed planowanym przyrządzaniem i gotowaniem. Mieszamy wino z 1 startym drobno jabłkiem i miodem. Przyprawy umieszczamy w zaparzaczu 

Gęś pieczona z szarą renetą

Gęś pieczona z szarą renetą

Idealne listopadowe danie – gęś pieczona z szarą renetą. Przygotowanie jest proste, ale wymaga kilku dni oraz specjalnego naczynia – gęsiarki 🙂 Składniki: Gęś myjemy i umieszczamy w solance na 48 h – solanka to 5 łyżek soli peklowej na 5 l wody.Na 24h przed 

Grzybowe risotto z kotlecikiem jagnięcym

Grzybowe risotto z kotlecikiem jagnięcym

Grzybowe risotto to idealne podsumowanie sezonu grzybowego, a kotlecik jagnięcy… jest zawsze dobrym pomysłem! 🙂 Składniki: 200 g grzybów leśnych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g ryżu carnaroli lub arborio 0.5 l wywaru warzywnego szklanka białego wina 100 g masła 100 ml śmietanki 

Tagliatelle z kałamarnicą

Tagliatelle z kałamarnicą

Nie samymi grzybami człowiek żyje, czasem też zatęskni za morzem. Najlepiej takim ciepłym, południowym, pełnym dobrych owoców morza 🙂 Gdy uda nam się znaleźć kałamarnicę w dobrej cenie, trzeba jej zapewnić dobrą oprawę. Tagliatelle z kałamarnicą to danie szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki na 

Fuczki z sosem grzybowym

Fuczki z sosem grzybowym

Fuczki to regionalne danie wywodzące się z Bieszczad. Ich najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można przyrządzić zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty – nasz przepis opiera się na surowej kapuście kiszonej. Ponieważ tegoroczne zbiory koźlarków były wyjątkowo obfite nasza propozycja podania 

Policzki wołowe z polentą

Policzki wołowe z polentą

Na dworze robi się chłodniej, a nasze organizmy domagają się bardziej konkretnego jedzenia. Tu idealnie pasują policzki wołowe z polentą. Polenta, czyli kaszka kukurydziana vel mamałyga (tak nazywa się w Rumunii) doskonale sprawdza się jako sycący dodatek do dań z sosem. Tyle tytułem wstępu, a 

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂 Składniki: Mały pęczek botwinki 3 średnie ogórki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml kefiru 400 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 

Pappardelle z kurkami

Pappardelle z kurkami

Sezon kurkowy w pełni, zatem korzystamy i gotujemy co się da. A da się wiele, kurki to bardzo wdzięczny temat. Dziś pappardelle z kurkami – czyli szybki i łatwy sposób na pyszny obiad lub kolację! Składniki: makaron papardelle 200 g kurek 50 g masła 150 

Tonkotsu ramen

Tonkotsu ramen

Staliśmy się fanami ramenu. Przełomem było trafienie na tonkotsu ramen, w jednym z warszawskich modnych miejsc. Gęsty, aromatyczny i nieklarowny – taki właśnie przypadł nam do gustu. Tonkotsu znaczy wprost: kości wieprzowe – i to jest podstawa dobrego ramenu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale absolutnie 

Jagodzianki francuskie

Jagodzianki francuskie

Sezon jagodowy trwa! Jagodzianki francuskie zrobicie szybko i super łatwo! To się nie może nie udać 🙂 Składniki na 8 szt: 200 g jagód rolka ciasta francuskiego kwadratowa po 50 g cukru białego i brązowego jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej Jagody delikatnie mieszamy z białym cukrem 

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek to prosta w przygotowaniu przekąska, którą bez problemu przyrządzicie sami we własnej kuchni. Burek z pikantną wołowiną i fasolą sprawdzi się doskonale na imprezie, lub jako lunch do pracy. Składniki: 6 płatów ciasta filo 4 łyżki masła 100 ml mleka jajko 200 g mielonej