Pilaw z wołowiną i kus-kus

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂 Składniki: 400 g wołowiny gulaszowej 3 spore 

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂 Składniki: 500 g makaronu papardelle opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony” 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę 100 g mascarpone 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrwany makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny! Składniki – farsz: 1/2 kg grzybów leśnych 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu) ziele angielskie 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂 Składniki: 1 spory szczupak 100 g mąki 300 ml śmietany kremówki olej do 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. 

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się 

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce. Składniki: 1/4 dyni piżmowej pęczek zielonych szparagów 3-4 buraki sok z 1 limonki ząbek czosnku garść łuskanych pestek dyni kilka garści rukoli 100 ml oliwy 100 ml płynnego miodu 50 ml octu balsamicznego 4 łyżeczki 

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na 

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ) idealnie pasuje do różnych dań mięsnych i warzyw. Urzeknie Was słodyczą i delikatnym zapachem wędzonki. Doskonale uzupełni inne dania BBQ. Składniki: 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżki brązowego cukru lub miodu garść suszonych śliwek 3 łyżki sosu Worcesteire 2 łyżki sosu 

Krem z groszku

Krem z groszku

Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku 1 spora cebula 1 listek laurowy łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 litr bulionu łyżeczka soku z cytryny Na oliwę wrzucamy dość grubo poszatkowaną cebulę, solimy i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy bulion, groszek, gałkę i 

Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: Pół sporej dyni 2 średnie cebule pół łyżeczki curry pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta suszonego korzenia lubczyku sok z połowy cytryny szczypta chilli sól prażone pestki dyni opcjonalnie, odrobina oleju sezamowego Krem z dyni z prażonymi pestkami i chilli jest rozgrzeje Was i 

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, 

Krem z batatów

Krem z batatów

Składniki: 1 kg batatów 1 marchewka z bulionu kilka gałązek tymianku dwie łyżki oliwy z oliwek 0.5 litra bulionu warzywnego serek kozi lub ricotta sól morska i świeżo mielony pieprz sok z cytryny Bataty myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy na blasze, skrapiamy oliwą i solimy. 

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący. Składniki 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Od maleńkości uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale dopiero teraz zrobiłem ją sam 🙂 Powiem wam jedno: każda kupna się chowa, domowa jest bez konserwantów, glutaminianów sodu i innych ulepszaczy. Łatwa i super smaczna – tu w wersji wegańskiej. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,