Tag: łatwe

Stir fry z boczniakami i szparagami

Stir fry z boczniakami i szparagami

Jako że sezon na szparagi nieśmiało startuje (czyli że szparagi są nadal zagraniczne, ale już w mniej rabunkowych cenach), to warto szukać nowych sposobów na ich przyrządzenie. Przed Wami sposób szybki i pyszny – czyli stir-fry z boczniakami i szparagami 🙂 Składniki: Szparagi łapiemy w 

Golonka jak w Czeskiej Gospodzie

Golonka jak w Czeskiej Gospodzie

Odkąd udoskonaliliśmy przepis na golonkę – czyli naszą różę wśród golonek, osiedliśmy nieco na liściach laurowych 🙂 Wydawało nam się że w temacie golonki już nic więcej nie osiągniemy – aż do teraz! Oto przed Wami nowy przepis, Golonka jak w Czeskiej Gospodzie, który wynosi 

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Przepis z gatunku: danie na spontanie! Czyli przegląd szafki i lodówki i co by tu zjeść na szybko 🙂 Truflowe spaghetti zastąpicie bez problemu dowolnym innym makaronem. Składniki: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie truflowej szklimy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę 

Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Słodkie, pikantne, pełne smaku – takie właśnie są skrzydełka w sosie Siracha BBQ. Danie z gatunku – palce lizać! Składniki: Skrzydełkom ucinamy lotki i kroimy je na dwie części. Zioła i przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy skrzydełka. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki 

Chleb z gara

Chleb z gara

Nieskromnie przyznamy, że ten oto chleb z gara, to najlepszy chleb jaki kiedykolwiek upiekliśmy w Ciekawej Kuchni! Jest on nieco bardziej wymagający i pracochłonny od innych, ale absolutnie warty wypróbowania. Upewnijcie się tylko że dysponujecie żeliwnym garnkiem, który można piec w piekarniku. Oraz – aby 

Gęś pieczona z szarą renetą

Gęś pieczona z szarą renetą

Idealne listopadowe danie – gęś pieczona z szarą renetą. Przygotowanie jest proste, ale wymaga kilku dni oraz specjalnego naczynia – gęsiarki 🙂 Składniki: Gęś myjemy i umieszczamy w solance na 48 h – solanka to 5 łyżek soli peklowej na 5 l wody.Na 24h przed 

Kieszonki z grzybami i czarnuszką

Kieszonki z grzybami i czarnuszką

Sezon grzybowy w pełni, a w weekendy pod każdym lasem stoi więcej samochodów niż na Domaniewskiej w Warszawie. Jeśli nazbieraliście grzybów, część przeznaczyliście do suszenia, część do mrożenia, część do octu i nadal coś zostało – polecamy ten przepis! Kieszonki z grzybami i czarnuszką zrobicie 

Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle

Pozostając w tematach grzybowych, przedstawiamy rydze. Pierwszy raz w naszej kuchni, pierwszy raz sami nazbieraliśmy rydze! Przepis na rydze będzie bardzo krótki, ale tu ważna jest technika. Generalnie, bardzo łatwo smażone rydze zmienić w duszone rydze. Też będą dobre, ale już nie tak dobre jak 

Policzki wołowe z polentą

Policzki wołowe z polentą

Na dworze robi się chłodniej, a nasze organizmy domagają się bardziej konkretnego jedzenia. Tu idealnie pasują policzki wołowe z polentą. Polenta, czyli kaszka kukurydziana vel mamałyga (tak nazywa się w Rumunii) doskonale sprawdza się jako sycący dodatek do dań z sosem. Tyle tytułem wstępu, a 

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂 Składniki: Mały pęczek botwinki 3 średnie ogórki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml kefiru 400 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 

Jagodzianki francuskie

Jagodzianki francuskie

Sezon jagodowy trwa! Jagodzianki francuskie zrobicie szybko i super łatwo! To się nie może nie udać 🙂 Składniki na 8 szt: 200 g jagód rolka ciasta francuskiego kwadratowa po 50 g cukru białego i brązowego jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej Jagody delikatnie mieszamy z białym cukrem 

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek to prosta w przygotowaniu przekąska, którą bez problemu przyrządzicie sami we własnej kuchni. Burek z pikantną wołowiną i fasolą sprawdzi się doskonale na imprezie, lub jako lunch do pracy. Składniki: 6 płatów ciasta filo 4 łyżki masła 100 ml mleka jajko 200 g mielonej 

Burger z Halloumi i szparagami

Burger z Halloumi i szparagami

Sezon szparagowy w trakcie! Dziś biało-zielona propozycja wegetariańska – burger z halloumi i szparagami – prosty, pyszny i sycący 🙂 Składniki: bułka burgerowa – najlepiej z tego przepisu 1 duży plaster sera halloumi garść zielonych szparagów garść rukoli sos remulada prażona cebulka oliwa Szparagi obieramy 

Sałatka z marynowanym pstrągiem

Sałatka z marynowanym pstrągiem

Zanim zaczniemy sałatkę, szybki przepis na marynowanego pstrąga 🙂 Składniki 1/2 kg filetu pstrąga tęczowego pół szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki grubej soli morskiej pieprz czerwony 2 łyżki cukru łyżka oliwy sok z 1/2 cytryny pęczek kopru ząbek czosnku Filet z pstrąga kroimy w 

Pasta all Norcina

Pasta all Norcina

Pasta alla Norcina jest jednym z najbardziej niedocenionych dań kuchni włoskiej. Pochodzi z regionu Norcia, słynącego z wyrobów wędliniarskich, kiełbas, salami itd. I defacto przepis ten zawiera w sobie białą kiełbasę 🙂 U nas była to spontaniczna akcja, podczas robienia domowej białej kiełbasy na święta, 

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂 Składniki: 500 g makaronu papardelle opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony” 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę 100 g mascarpone 

Ciabatta

Ciabatta

Nie ma jak domowa ciabatta! Bardziej nierównomierna, rustykalna w porównaniu z wypiekami ze sklepu, ale nieporównywalnie smaczniejsza, a przy tym naprawdę łatwa do przygotowania i niewymagająca żadnych specjalistycznych sprzętów 🙂 Wasze kanapki wejdą na nowy poziom, pamiętajcie tylko aby wcześniej zaopatrzyć się we włoskie szynki 

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Niełatwo jest trafić w lesie na borowiki (przynajmniej w naszym rejonie). Co jakiś czas jednak, kilka z nich trafia do koszyka, i po obraniu i umyciu trafiają do jakiegoś wyjątkowego dania – np Tagliatelle z borowikami. Oczywiście prawdziwki można zastąpić innymi grzybami, ale najlepiej smakują 

Krem z grzybów leśnych z kalamari

Krem z grzybów leśnych z kalamari

Sezon grzybowy w trakcie, tak więc i u nas grzyby królują na stole pod różnymi postaciami 🙂 Jak wiadomo, nie tylko borowiki rosną w lesie, mamy bogactwo maślaków, sitaków, modrzaków i innych, mniej popularnych gatunków. Nie wszystkie grzyby nadają się też do głównych celów – 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne