Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂 Składniki: Mały pęczek botwinki 3 średnie ogórki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml kefiru 400 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 

Tonkotsu ramen

Tonkotsu ramen

Staliśmy się fanami ramenu. Przełomem było trafienie na tonkotsu ramen, w jednym z warszawskich modnych miejsc. Gęsty, aromatyczny i nieklarowny – taki właśnie przypadł nam do gustu. Tonkotsu znaczy wprost: kości wieprzowe – i to jest podstawa dobrego ramenu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale absolutnie 

Krem z kalafiora z tahini i chilli

Krem z kalafiora z tahini i chilli

Jeden z najlepszych kremów, jakie kiedykolwiek powstały w Ciekawej Kuchni! Krem z kalafiora z tahini i chilli jest super łatwy do przygotowania i wyborny w smaku. Przepis inspirowany wpisem z Kwestii Smaku. Składniki: 1/2 średniego kalafiora 2 ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini 

Krem z grzybów leśnych z kalamari

Krem z grzybów leśnych z kalamari

Sezon grzybowy w trakcie, tak więc i u nas grzyby królują na stole pod różnymi postaciami 🙂 Jak wiadomo, nie tylko borowiki rosną w lesie, mamy bogactwo maślaków, sitaków, modrzaków i innych, mniej popularnych gatunków. Nie wszystkie grzyby nadają się też do głównych celów – 

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Pyszny i bardzo sycący, krem z zielonego groszku z nutą czosnku zdobędzie Wasze podniebienia! Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku 1 spora cebula 1 listek laurowy łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 litr bulionu łyżeczka soku z cytryny Na oliwę wrzucamy dość 

Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: Pół sporej dyni 2 średnie cebule pół łyżeczki curry pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta suszonego korzenia lubczyku sok z połowy cytryny szczypta chilli sól prażone pestki dyni opcjonalnie, odrobina oleju sezamowego Krem z dyni z prażonymi pestkami i chilli jest rozgrzeje Was i 

Biały Chłodnik

Biały Chłodnik

Biały chłodnik to hit każdego sezonu. Bez gotowania, raz-dwa i gotowe! Na upalne dni jak znalazł Składniki: 1 litr kefiru 2 pęczki rzodkiewki 4 ogórki zielone pęczek szczypiorku pęczek koperku sól pieprz szczypta mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie) Ogórki obieramy, rzodkiewki płuczemy. Rzodkiewki i ogórki siekamy 

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, 

Krem z batatów

Krem z batatów

Składniki: 1 kg batatów 1 marchewka z bulionu kilka gałązek tymianku dwie łyżki oliwy z oliwek 0.5 litra bulionu warzywnego serek kozi lub ricotta sól morska i świeżo mielony pieprz sok z cytryny Bataty myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy na blasze, skrapiamy oliwą i solimy. 

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący. Składniki 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Od maleńkości uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale dopiero teraz zrobiłem ją sam 🙂 Powiem wam jedno: każda kupna się chowa, domowa jest bez konserwantów, glutaminianów sodu i innych ulepszaczy. Łatwa i super smaczna – tu w wersji wegańskiej. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, 

Krem z brokuła

Krem z brokuła

Składniki: 3 średnie brokuły spora cebula 2 ząbki czosnku 3/4 l bulionu pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy Z brokułów odcinamy głąby i dzielimy je na różyczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie miękka, zalewamy ją 

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! 

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Niby zwyczajny krem z dyni, ale smakuje nadzwyczajnie! Składniki: 1 niewielka pomarańczowa dynia w tradycyjnym kształcie pęczek świeżego tymianku łyżka suszonego oregano sól pieprz 0.75 l bulionu (na mięsie i warzywach, lub samych warzywach, zależnie od upodobań) szczypta garam-masala lub np. lubczyku suszonego 2 ząbki 

Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów

Składniki: 2 pęczki szparagów 1/4 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 0.5l bulionu warzywnego lub rosołu sól i pieprz Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, odłamujemy zdrewniałe końce i odkrawamy same czubki. Pozostałe fragmenty kroimy w 2-3 cm kawałki. W dwóch rondelkach rozgrzewamy osoloną wodę. Gdy 

Krem z fenkułu

Krem z fenkułu

Przepis na tą pyszną zupę znalazłem na blogu Liski, i efekt jest wręcz znakomity. Oczywiście są pewnie modyfikacje 🙂 Składniki: 2 dorodne fenkuły (koper włoski) 1 cebula 4 ząbki czosnku 150ml białego wina 1/2 bulionu wołowego szczypta chilli sól łyżka oliwy gałązka tymianku garstka pestek 

Wegański pasztet z soczewicy z chilli

Wegański pasztet z soczewicy z chilli

Zdarza się Wam czasem, że chcecie ugotować konkretną potrawę, a wychodzi Wam zupełnie coś zupełnie innego? Oczywiście nie mam na myśli sytuacji, gdy zamiast czegoś jadalnego, wychodzi coś niejadalnego. Mi się tak wczoraj zdarzyło, o czym spieszę Wam opowiedzieć. Ci z Was, którzy czytają przepisy 

Krem marchewkowy

Krem marchewkowy

W moim rodzinnym domu warzywa z rosołu kończyły zazwyczaj jako „tradycyjna polska” sałatka z majonezem. Ponieważ nie przepadam za takimi sałatkami, to warzywa które zostają mi po rosole zazwyczaj zamieniam na zupę krem. Jest to o tyle proste, że pracy przy niej jest naprawdę nie 

Zupa rybna Stifado

Zupa rybna Stifado

Zupę rybną jadłem tylko kilka razy w życiu. Pierwsza była niedobra, druga jeszcze gorsza. Obie były z ryb słodkowodnych i czuć było je bajorkiem, z którego te ryby pochodziły, a poza tym wiele smaku w nich nie było. Dopiero w zeszłym roku, w restauracji we