Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami to pyszny i łatwy sposób na zagospodarowanie resztek szarpanego czy pieczonego mięska. U nas jest to gęsina tym razem, ale szarpana wieprzowina czy wołowina sprawdzą się doskonale 🙂 Składniki na ciasto: Wkładamy wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam 

Fuczki z sosem grzybowym

Fuczki z sosem grzybowym

Fuczki to regionalne danie wywodzące się z Bieszczad. Ich najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można przyrządzić zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty – nasz przepis opiera się na surowej kapuście kiszonej. Ponieważ tegoroczne zbiory koźlarków były wyjątkowo obfite nasza propozycja podania 

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂 Składniki: Mały pęczek botwinki 3 średnie ogórki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml kefiru 400 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrawny makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny! Składniki – farsz: 1/2 kg grzybów leśnych 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu) ziele angielskie 

Pastéis de nata

Pastéis de nata

Jeśli byliście kiedykolwiek w Portugalii i nie spróbowaliście Pastéis de nata (zwanego też u nas Belemki), macie poważny brak do uzupełnienia. Jeśli macie możliwość, lećcie do Lisbony, wybierzcie się do Belem, a tam bez trudy znajdziecie kolebkę Pastéis de nata – cukiernię Pastéis de Belém lub 

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy jest pyszny i delikatny. A ozorek wołowy w sosie musztardowym, to niebo w gębie 🙂 Składniki: Ozorek wołowy ok 1,6 – 2 kg wagi Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) Mała cebula sól, pieprz, listek laurowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 350 ml 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik dyniowy korzenny to sernik nieco inaczej – dzięki dyni bardziej puszysty, dzięki przyprawom aromatyczny i kuszący! Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 

Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarskie

Mimo że nie byliśmy (jeszcze) w Gruzji, to pokochaliśmy chaczapuri, czyli gruzińskie wypieki z przeróżnymi nadzieniami. W Polsce, podobnie jak w samej Gruzji, chaczapuri może przybierać przeróżne postaci – od okrągłego dużego placka, który kroi się i je podobnie do pizzy, kieszonek z nadzieniem mięsnym, 

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka 

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny. Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale. U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz 

Bułki do barbecue i burgerów

Bułki do barbecue i burgerów

Burgery robiliśmy już wielokrotnie, ale zawsze przy użyciu gotowych bułek. Niestety, był to zawsze najsłabszy punkt dania, gdyż gotowe bułki celują raczej w miłośników amerykańskich fast foodów, a nie klientów dobrych burgerowni. Postanowiłem wreszcie wziąć byka za rogi i upiec bułki samemu. Okazało się to