Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami

Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami

Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami. Pewności oczywiście nie mamy, ale mamy przekonanie graniczące z pewnością że jest to pierwsza taka pizza na świecie 🙂 Przygotowanie jest nieco czasochłonne (jeśli chcielibyście odtworzyć dokładnie pizze ze zdjęcia), ale karmazyna można z powodzeniem zastąpić inną wędzoną 

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂 Składniki: Mały pęczek botwinki 3 średnie ogórki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml kefiru 400 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂 Składniki: 400 g wołowiny gulaszowej 3 spore 

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Bruschetta (czyt. brusketta), to przystawka kuchni włoskiej, którą możecie zamówić w praktycznie każdej włoskiej knajpce na całym świecie. Warto natomiast przygotować ją w domu, bo jest to proste, a wiadomo, domowe smakuje najlepiej! My dodatkowo cieszymy się faktem, że na własnym domowym chlebie, leżą własne, 

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę. Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone. Będziemy potrzebować: 200 g mięsa z kurczaka solidną garść świeżego i dobrze 

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce. Składniki: 1/4 dyni piżmowej pęczek zielonych szparagów 3-4 buraki sok z 1 limonki ząbek czosnku garść łuskanych pestek dyni kilka garści rukoli 100 ml oliwy 100 ml płynnego miodu 50 ml octu balsamicznego 4 łyżeczki 

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław jest idealna do grilla, pieczonych mięs i ryb. Słodka, ale wyrazista w smaku. Składniki: Główka białej kapusty 3 marchewki 3 łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 300 g majonezu sól i pieprz Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy. Dodajemy cukier, 

Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu

Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu

Persymona zwana też kaki to owoc hebanowca. Jest bardzo zdrowy, wygląda trochę jak pomidor, ale nie ma w środku pestek i wody – sam miąższ. Idealnie uzupełni sałatkę z kwaśnymi (kapary) i słonymi (feta) dodatkami. Składniki: 1 owoc kaki miks sałat 1 ogórek zielony 120g 

Biały Chłodnik

Biały Chłodnik

Biały chłodnik to hit każdego sezonu. Bez gotowania, raz-dwa i gotowe! Na upalne dni jak znalazł Składniki: 1 litr kefiru 2 pęczki rzodkiewki 4 ogórki zielone pęczek szczypiorku pęczek koperku sól pieprz szczypta mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie) Ogórki obieramy, rzodkiewki płuczemy. Rzodkiewki i ogórki siekamy 

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący. Składniki 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Nasza wariacja na temat Paella Valenciana, dedykowanej tym, którzy nie lubią gdy jedzenie do nich mruga… Czyli nie jedzą owoców morza 🙂 Składniki: 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego litr bulionu pół szklanki białego 

Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska

Będąc w Nicei, po spacerze po promenadzie Anglików zajrzycie do jednaj z licznych knajpek. Sałatka Nicejska będzie idealnym wyborem, a po powrocie będziecie do niej często wracać 🙂 Składniki na dwie konkretne sałatki: mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola) 1/2 zielonego ogórka garść koktajlowych