Burger z Halloumi i szparagami

Burger z Halloumi i szparagami

Sezon szparagowy w trakcie! Dziś biało-zielona propozycja wegetariańska – burger z halloumi i szparagami – prosty, pyszny i sycący 🙂 Składniki: bułka burgerowa – najlepiej z tego przepisu 1 duży plaster sera halloumi garść zielonych szparagów garść rukoli sos remulada prażona cebulka oliwa Szparagi obieramy 

Krem z kalafiora z tahini i chilli

Krem z kalafiora z tahini i chilli

Jeden z najlepszych kremów, jakie kiedykolwiek powstały w Ciekawej Kuchni! Krem z kalafiora z tahini i chilli jest super łatwy do przygotowania i wyborny w smaku. Przepis inspirowany wpisem z Kwestii Smaku. Składniki: 1/2 średniego kalafiora 2 ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini 

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂 Składniki: 400 g wołowiny gulaszowej 3 spore 

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy (łososiowy) to pyszna i tańsza alternatywa dla łososia, którą przygotujemy łatwo na wiele sposobów. Wersja na dziś: Pstrąg tęczowy demi glace / pyry z gzikiem. Ale co to jest ten demi glace? To sos, baza sosu, jeden by by robić je wszystkie – 

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂 Składniki: 500 g makaronu papardelle opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony” 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę 100 g mascarpone 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrwany makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny! Składniki – farsz: 1/2 kg grzybów leśnych 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu) ziele angielskie 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Bruschetta (czyt. brusketta), to przystawka kuchni włoskiej, którą możecie zamówić w praktycznie każdej włoskiej knajpce na całym świecie. Warto natomiast przygotować ją w domu, bo jest to proste, a wiadomo, domowe smakuje najlepiej! My dodatkowo cieszymy się faktem, że na własnym domowym chlebie, leżą własne, 

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂 Składniki: 1 spory szczupak 100 g mąki 300 ml śmietany kremówki olej do 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik dyniowy korzenny to sernik nieco inaczej – dzięki dyni bardziej puszysty, dzięki przyprawom aromatyczny i kuszący! Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone 

Dorada z rusztu

Dorada z rusztu

Gdy znudzą się już kiełbaski, karków, kaszanki i szaszłyki, sięgnij po rybę a na pewno się nie rozczarujesz. Dorada z rusztu podbije serca i żołądki. Składniki: 2 średnie dorady 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól pieprz po szczypcie: suszona papryka, 

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę. Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone. Będziemy potrzebować: 200 g mięsa z kurczaka solidną garść świeżego i dobrze 

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem. Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku. Będziemy potrzebowali: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g 

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się 

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce. Składniki: 1/4 dyni piżmowej pęczek zielonych szparagów 3-4 buraki sok z 1 limonki ząbek czosnku garść łuskanych pestek dyni kilka garści rukoli 100 ml oliwy 100 ml płynnego miodu 50 ml octu balsamicznego 4 łyżeczki