Krem z fenkułu

Krem z fenkułu

Przepis na tą pyszną zupę znalazłem na blogu Liski, i efekt jest wręcz znakomity. Oczywiście są pewnie modyfikacje 🙂

Składniki:

  • 2 dorodne fenkuły (koper włoski)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150ml białego wina
  • 1/2 bulionu wołowego
  • szczypta chilli
  • sól
  • łyżka oliwy
  • gałązka tymianku
  • garstka pestek słonecznika

Oliwę rozgrzewamy w rondlu, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy wino. Gdy się zagotuje, dodajemy pokrojonego w kostkę fenkuła i zalewamy bulionem. Dusimy na niewielki ogniu ok 40 minut, po czym miksujemy na gładki krem. Podajemy, udekorowany gałązką tymianku i pestkami słonecznika.

Smacznego!