Portugalska zupa rybna
Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce znaleźliśmy zachęcająco wyglądającą knajpkę, ale mając w perspektywie kilka godzin jazdy postanowiliśmy zamówić tylko lżejsze przystawki i zupkę. Zupa rybna to był tzw. wygryw. Lekka i aromatyczna, ale pożywna i bardzo smaczna.
Oczywiście sukces zupy rybnej – podobnie jak każdego rybnego dania – zależy od świeżości składników.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 kilograma ryby morskiej – najlepiej jeśli to będzie kilka gatunków – np kawałek łososia, dorsza itp.
- rybie łby i ogony – opcjonalnie
- 2-3 świeże krewetki – opcjonalnie (świeże w sensie że nie gotowane, mogą być mrożone, byle były szare)
- 1 spora papryka pokrojona w paski
- 1 spora cebula pokrojona w piórka
- 1 papryczka chilli drobniutko posiekana
- 2 ząbki czosnku
- garść włoszczyzny w słupkach julienne
- łyżeczka masła
- odrobina świeżej natki pietruszki
- 1/2 szklanki białego wina
- sól
Kawałki ryby kroimy w grubą kostkę – tak mniej więcej 3 x 3 cm. Usuwamy ości, skórę itp.
Gdy mamy rybie łby i ogony – do wrzącego bulionu dodajemy te części, gotujemy 10 min i wyławiamy.
Gdy mamy krewetki – rozgrzewamy masło w garnku i obsmażamy krewetki z obu stron, po czy wyjmujemy je na talerzyk.
Gdy nie mamy łbów ani krewetek, postępujemy jak poniżej.
Na maśle szklimy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy, dodajemy paprykę oraz włoszczyznę i dusimy 5 min.
Dodajemy wino i dusimy kolejne 5 min.
Dodajemy gorący bulion, chilli i natkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min pod przykryciem.
Następnie dodajemy rybę oraz krewetki gdy je mamy i gotujemy razem ok 5 min – dłużej nie trzeba.
Doprawiamy solą wg uznania.
Zupa rybna będzie idealna z chrupiącą bagietką i lampką białego wina.
Smacznego!