Tag: kapusta

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrwany makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny! Składniki – farsz: 1/2 kg grzybów leśnych 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu) ziele angielskie 

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Składniki: 1/2 kilograma mielonej jagnięciny – może być np z mostka 200 g ryżu Arborio lub innego średnio ziarnistego 1 litr bulionu łyże czka sosu Worcestershire 2 cebule 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz duża główka białej kapusty – lub dwie mniejsze 2 łyżki oliwy 

Krokiety

Krokiety

Powyższe zdjęcie na FB wywołało lawinę (w naszej skromnej skali) próśb o przepis na krokiety. Zatem podaję przepis, a w zasadzie dwa – na wersję z mięsem, oraz z kapustą i grzybami. Zapewniam że przygotowanie jest bardzo proste – acz odrobinę czasochłonne 🙂 Składniki na 

Bigos myśliwski na czerwonym winie

Bigos myśliwski na czerwonym winie

  Zawsze zastanawiało mnie, czym bigos myśliwski zasłużył na swoją szlachetną nazwę. Doczytałem, że dodatek ziaren jałowca czyni go myśliwskim. Czyżby tak trudno było upolować kilka suchych jagód? Składniki: kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg drobno poszatkowanej białej kapusty 200 ml czerwonego, wytrawnego wina min.