Bakery

Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarskie

Mimo że nie byliśmy (jeszcze) w Gruzji, to pokochaliśmy chaczapuri, czyli gruzińskie wypieki z przeróżnymi nadzieniami. W Polsce, podobnie jak w samej Gruzji, chaczapuri może przybierać przeróżne postaci – od okrągłego dużego placka, który kroi się i je podobnie do pizzy, kieszonek z nadzieniem mięsnym, […]

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki: 250 g suchego maku 4 średnie jabłka 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 czubate łyżki kaszy manny 150 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. […]

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka […]

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. […]

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 […]

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny. Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale. U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz […]

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

“…smalec ze świni listopadowej…” – stoi zapisane w starym zeszycie kuchennym mojej mamy. Zeszyt z przepisami jest poklejony taśmą klejącą i miejscami podarty, ma plamy z masła, kremów, sosów oraz pewnie tego smalcu. Zaraz za przepisem na biszkopt znajduje się, liczący sobie ponad 100 lat, […]

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia […]

Tiramisu

Tiramisu

Składniki: 4 jajka 3 łyzki drobnego cukru  3  x 250 gramowe serki mascarpone biszkopciki ( najlepiej aby były to tzw. kocie języczki, ale zwyczajne biszkopciki też się nadadzą) szklanka mocnej kawy likier Amaretto – 50 ml Umówmy się – Tiramisu nie trzeba przedstawiać 🙂 Wszystkie […]

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to kolejny ze smaków dzieciństwa Oli. Dodajmy do tego śliwki węgierki i w pamięci pojawia się obraz słonecznego, wrześniowego popołudnia, babie lato i sadek na tyłach ogrodu babci. Żadna niedziela nie mogła się obyć bez rosołu, tak jak wakacyjne popołudnia były […]

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką należą do “smaków z dzieciństwa” Oli, banalne w przygotowaniu. Niezawodny wywoływacz błogiej miny 🙂 Składniki: 4 średnie jabłka szczypta cynamonu 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Naczynka (lub większe naczynie) smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w plasterki, układamy i posypujemy […]

Ciasto na deszczowe popołudnie

Ciasto na deszczowe popołudnie

Składniki: 150 g masła szczypta soli 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru owoce według uznania (u nas maliny i borówki) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Masło i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy jajka, jedno po […]

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia. Fantastyczne ciasto zainspirowane tym przepisem. W wykonaniu Oli jest bezkonkurencyjne 🙂 Składniki: rolka kruchego ciasta 600 g malin (najlepiej świeżych, ale możemy użyć tez mrożonych) 3 malinowe galaretki na 500 ml wody 3 szklanki wrzącej wody 500 ml śmietanki 30%+ (porządnie schłodzona) 250 […]

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50 […]

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Składniki: kilogram sera mielonego, do wypieków 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna i 1 limonka – otarte ze skórki oraz wyciśnięty sok paczka ciastek Oreo 2 czubate łyżki masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka Oreo kruszymy […]

Mazurek Waldkowy

Mazurek Waldkowy

  Jak niektórzy z Was wiedzą, ogólnie słynę z tego że nie potrafię robić deserów. Niestety tak właśnie jest, ale mimo to, niezrażony, od czasu do czasu próbuję coś słodkiego upichcić. Pewnego razu doszedłem do wniosku, że coś tak prostego jak mazurek powinno mi się […]

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi […]

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. […]

Faworki vel. Chrustki

Faworki vel. Chrustki

W środę poprzedzającą tłusty czwartek, w kwaterze głównej Ciekawej Kuchni dało się słyszeć dialog: – robimy pączki – oui, z Nutellą – i chrustki! – jakie chustki? – chrustki!!! – yyy, co? – no faworki, uff – no to mów że faworki, a nie jakieś […]

Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych) 100 – 150 g cukru 500 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 100 g masła 2 łyżeczki pasty waniliowej kieliszek spirytusu pół łyżeczki soli 1 Nutella […]