Ciabatta

Ciabatta

Nie ma jak domowa ciabatta! Bardziej nierównomierna, rustykalna w porównaniu z wypiekami ze sklepu, ale nieporównywalnie smaczniejsza, a przy tym naprawdę łatwa do przygotowania i niewymagająca żadnych specjalistycznych sprzętów 🙂 Wasze kanapki wejdą na nowy poziom, pamiętajcie tylko aby wcześniej zaopatrzyć się we włoskie szynki 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrwany makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem. Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny! Składniki – farsz: 1/2 kg grzybów leśnych 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu) ziele angielskie 

Francuskie ciastka z truskawkami

Francuskie ciastka z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni! Z tej okazji warto upiec łatwe i szybkie, francuskie ciasta z truskawkami! Składniki: rolka ciasta francuskiego – najlepiej kwadratowego 250 g truskawek łyżka mąki jajko cukier Truskawki myjemy, siekamy dość drobno (ale nie na mus). Dodajemy cukier (ok 3 łyżki) i 

Beef Wellington

Beef Wellington

Beef Wellington to danie bardziej wymagające – zarówno czasowo jak i finansowo, ale warte wypróbowania, pyszne i robiące niesamowite wrażenie 🙂 Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (może być mniej) rolka ciasta francuskiego 250 g grzybów leśnych lub pieczarek 1 duża cebula 10 plasterków szynki parmeńskiej, 

Focaccia z patelni

Focaccia z patelni

Tak moi drodzy, Focaccia z patelni, którą każdy przygotuje łatwo i zrobi z niej pyszny użytek 🙂 Składniki: 235 ml wody 245 ml mleka 8-10 g suchych drożdży 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 620 g mąki pszennej typu 00 oraz opcjonalnie, 

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik to smak dzieciństwa. Wakacji i ferii spędzanych na działce w pobliżu miasteczka Różan. W Różanie, w czasach PRL działała jedna cukiernia przy rynku, a w jej ofercie były dwie pozycje stałe (kruche ciasteczka i makosernik) oraz dwie sezonowe (jagodzianki i lody z automatu). Wskutek 

Pastéis de nata

Pastéis de nata

Jeśli byliście kiedykolwiek w Portugalii i nie spróbowaliście Pastéis de nata (zwanego też u nas Belemki), macie poważny brak do uzupełnienia. Jeśli macie możliwość, lećcie do Lisbony, wybierzcie się do Belem, a tam bez trudy znajdziecie kolebkę Pastéis de nata – cukiernię Pastéis de Belém lub 

Chlebki pita

Chlebki pita

Gdy jesteście fanami wschodnich smaków, chętnie chadzacie do Sphinx’a na Shoarmę, to zapewne lubicie też chlebki pita – nieodłączny element wielu dań kuchni arabskiej, tureckiej itp. Z racji tego iż restauracje są aktualnie zamknięte, a Wy macie dużo czasu w domu – chlebki pita upieczcie 

Chleb z brytfanki

Chleb z brytfanki

Trudne czasy wymagają łatwych rozwiązań – czyli super łatwy chleb domowy, do którego nie potrzeba wymyślnych urządzeń, drogich mikserów, wyrafinowanych piekarników itp. Będziecie potrzebować miskę, naczynie żaroodporne z pokrywką i trochę czasu 🙂 Składniki na taki chleb jak powyżej: 750 g mąki pszennej + kilka 

Mufinki z liczi i kajmakiem

Mufinki z liczi i kajmakiem

Banalny przepis na mufinki z liczi i kajmakiem – liczi i kajmak możecie zastąpić innymi owocami, konfiturą, czekoladą – co tylko macie 🙂 Składniki: 2 szklanki mąki 2 jaja pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka pól szklanki oleju Liczi obieramy i usuwamy 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 2 czubate łyżki Galaretka pomarańczowa Sernik zaczynamy od przygotowania pulpy dyniowej. Dynie myjemy, kroimy w grubsze plastry, 

Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarskie

Mimo że nie byliśmy (jeszcze) w Gruzji, to pokochaliśmy chaczapuri, czyli gruzińskie wypieki z przeróżnymi nadzieniami. W Polsce, podobnie jak w samej Gruzji, chaczapuri może przybierać przeróżne postaci – od okrągłego dużego placka, który kroi się i je podobnie do pizzy, kieszonek z nadzieniem mięsnym, 

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki: 250 g suchego maku 4 średnie jabłka 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 czubate łyżki kaszy manny 150 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. 

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone 

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka 

Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt. Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński. Składniki na sernik: kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej) 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 jaj ( w temperaturze 

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Składniki na 12 babeczek: 115 g masła 115 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady ciemnej 70% 60 ml mleka 60 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiewamy 

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. 

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny. Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale. U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz