Tag: tarta

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami to pyszny i łatwy sposób na zagospodarowanie resztek szarpanego czy pieczonego mięska. U nas jest to gęsina tym razem, ale szarpana wieprzowina czy wołowina sprawdzą się doskonale 🙂 Składniki na ciasto: Wkładamy wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam 

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone 

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą – łatwa w przygotowaniu, smakuje wspaniale na zimno i ciepło. Składniki: rolka ciasta francuskiego 150 ml śmietany 30% 100 g gorgonzoli 250 g kurek 1/2 pęczka natki 2 jajka sól pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku Kurki dusimy na maśle ok 

Tarta pimientos de padron

Tarta pimientos de padron

Papryczki pimientos de padron poznaliśmy w tym roku na Lanzarote. Są łagodne, ale bardzo aromatyczne. Hiszpanie jedzą je zazwyczaj jako jeden z tapasów. Usmażone i posypane grubo mieloną solą. Na wyspach kanaryjskich dostaniecie do nich narodowy sos – Mojo. U nas niestety papryczki te są 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi 

Tarta Waldemara

Tarta Waldemara

Moja ulubiona tarta, którą robię zazwyczaj gdy w lodówce zostanie reszta sera pleśniowego i końcówka Chorizo. Składniki: Płat kruchego ciasta wystarczający do wyklejenia naczynia Śmietana 18% – ilość zależna od waszego naczynia do tart 2 jajka 8-10 plasterków chorizo papryczki pepperoni do dekoracji ok. 100g 

Zielona tarta

Zielona tarta

Proszę nie regulować odbiorników, tarta jest zielona! Składniki: płat ciasta kruchego którym wyłożymy naczynie do tarty duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka pęczek szparagów – u mnie białe 150g wędzonego łososia 50g sera pleśniowego – u mnie Lazur 2 ząbki czosnku łyżka zielonej herbaty w 

Tarta Bolońska

Tarta Bolońska

Składniki: 350 g mielonego mięsa wołowego 50 g pancetty, boczku lub bekonu 100 ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50g tartego parmezanu sól pieprz duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka 

Mini Quiche z gorgonzolą i gruszką

Mini Quiche z gorgonzolą i gruszką

Malutkie quiche, takie na dwa chapsy to wspomnienie z ubiegłorocznej wizyty w Nicei. Do ich wykonania potrzebujemy 4 foremki-kokilki 9-12 cm średnicy. Większe też będą ok, ale nie będą mini 🙂 Składniki: 100g gorgonzoli 1 małe opakowanie śmietany 18% 50g startego parmezanu 1 gruszka 1 

Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Podczas jednego ze sławnych przyjęć u kolegi Pawła w nasze ręce wpadły (dzięki Jego uprzejmości) gruszki. Nie jakieś-tam-sobie-gruszki, ale wyszukane z wielkim trudem, zdobyte walką i przekupstwem owoce z naturalnej hodowli. Nie pryskane, nie nawożone azotanami – po prostu gruszki przez wielkie G. Mając takie 

Odwrócona tarta

Zasada jest prosta – to co mieliście zapiec na cieście francuskim, zapiekacie pod nim 🙂 Składniki: Połowa płata gotowego ciasta francuskiego mała śmietana 18% 150g sera żółtego dorodny brokuł 100g wędzonegołososia 50g sera pleśniowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta ziół (bazylia, oregano) ząbek czosnku pieprz kilka oliwek Brokuła podzielonego na różyczki blanszujemy we