Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami to pyszny i łatwy sposób na zagospodarowanie resztek szarpanego czy pieczonego mięska. U nas jest to gęsina tym razem, ale szarpana wieprzowina czy wołowina sprawdzą się doskonale 🙂 Składniki na ciasto: Wkładamy wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam 

Mufinki z liczi i kajmakiem

Mufinki z liczi i kajmakiem

Banalny przepis na mufinki z liczi i kajmakiem – liczi i kajmak możecie zastąpić innymi owocami, konfiturą, czekoladą – co tylko macie 🙂 Składniki: 2 szklanki mąki 2 jaja pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka pól szklanki oleju Liczi obieramy i usuwamy 

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ) idealnie pasuje do różnych dań mięsnych i warzyw. Urzeknie Was słodyczą i delikatnym zapachem wędzonki. Doskonale uzupełni inne dania BBQ. Składniki: 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżki brązowego cukru lub miodu garść suszonych śliwek 3 łyżki sosu Worcesteire 2 łyżki sosu 

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50