Skrzydełka w sosie Siracha BBQ
Słodkie, pikantne, pełne smaku – takie właśnie są skrzydełka w sosie Siracha BBQ. Danie z gatunku – palce lizać!
Składniki:
- 8 skrzydełek
- łyżka oliwy
- 150 ml sosu BBQ
- 50 ml sosu Siracha
- po łyżeczce: czosnku w proszku, cebuli granulowanej, chilli, oregano, kozieradki
- łyżeczka sezamu
- szczypta czosnku niedźwiedziego
Skrzydełkom ucinamy lotki i kroimy je na dwie części. Zioła i przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy skrzydełka. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min 2 h – a najlepiej na noc.
Sos BBQ mieszamy z sosem Siracha (sos Siracha kupie bez problemu – zazwyczaj jest w śród produktów azjatyckich lub meksykańskich).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, skrzydełka układamy niezbyt gęsto na blasze i smarujemy sosem z obu stron. Pieczemy 20 minut, a po 10 skrzydełka odwracamy delikatnie na drugą stronę.
Po upieczeniu skrzydełka smarujemy jeszcze raz delikatnie sosem, posypujemy sezamem i czosnkiem niedźwiedzim i podajemy. Najlepiej z sosem jogurtowym z czosnkiem i miętą lub kolendrą.
Smacznego!