Stir fry z boczniakami i szparagami

Jako że sezon na szparagi nieśmiało startuje (czyli że szparagi są nadal zagraniczne, ale już w mniej rabunkowych cenach), to warto szukać nowych sposobów na ich przyrządzenie. Przed Wami sposób szybki i pyszny – czyli stir-fry z boczniakami i szparagami 🙂

Składniki:

  • pęczek szparagów 250 g
  • boczniak 250 g pokrojony na cienkie plastry
  • Mała papryczka chili pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sezamu
  • odrobina świeżej kolendry
  • sok z cytryny do skropienia
  • sól
  • pieprz

Szparagi łapiemy w obie dłonie i przełamujemy w miejscu, które pokaże nam szparag. Kroimy na 2-3 cm kawałki.

Na mocno rozgrzanym oleju smażymy boczniaka przez około 4 minuty, delikatnie obracając.

Lekko dosalamy, dorzucamy papryczkę, czosnek i szparagi – smażymy około 3 minut. Dodajemy masło, sos sojowy i pieprz.

Zdejmujemy z ognia i skrapiamy sokiem z cytryny.

Przed podaniem posypujemy lekko sezamem i posiekaną kolendrą.

Podajemy z lampką białego wina!

Smacznego!