Sałatka z marynowanym pstrągiem

Zanim zaczniemy sałatkę, szybki przepis na marynowanego pstrąga 🙂

Składniki

  • 1/2 kg filetu pstrąga tęczowego
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • pieprz czerwony
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek kopru
  • ząbek czosnku

Filet z pstrąga kroimy w cieniutkie plastry. Do wina dodajemy sok z cytryny, sprasowany czosnek, posiekany koperek, cukier, sól, pieprz  oraz oliwę. Plastry pstrąga delikatnie zamaczamy w marynacie, układamy warstwami w naczyniu, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy na 24h do lodówki.

Teraz przechodzimy do sałatki:

  • 200 g marynowanego pstrąga
  • sałata rzymska
  • garść pomidorków koktailowych
  • tarty parmezan
  • musztarda
  • miód
  • koperek
  • czerwona cebulka
  • owoc granatu
  • sos balsamico
  • suszony czosnek niedźwiedzi

Na sałacie układamy po kolei: pomidorki, cebulę posiekaną cieniutko w piórka, pstrąga. Oprószamy parmezanem. Musztardę mieszamy z miodem i koperkiem, dodajemy do sałatki, a całość dekorujemy balsamico.

Podajemy z podpieczoną bagietką. Do sałatki możemy też użyć gravlaxa 🙂

Smacznego!