Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Przepis z gatunku: danie na spontanie! Czyli przegląd szafki i lodówki i co by tu zjeść na szybko 🙂 Truflowe spaghetti zastąpicie bez problemu dowolnym innym makaronem. Składniki: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie truflowej szklimy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę 

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy (łososiowy) to pyszna i tańsza alternatywa dla łososia, którą przygotujemy łatwo na wiele sposobów. Wersja na dziś: Pstrąg tęczowy demi glace / pyry z gzikiem. Ale co to jest ten demi glace? To sos, baza sosu, jeden by by robić je wszystkie – 

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz to mało znany u nas kuzyn Dorsza, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich – jako główny składnik Fish & Chips. Z uwagi na trwający sezon kurkowy, przed Wami Łupacz z kurkami i szczypiorkiem – czyli Fish & Chanterelles 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu 

Dorsz z kurkami i vinho verde

Dorsz z kurkami i vinho verde

Przepis banalny w swej prostocie, łatwy do przygotowania, dający wspaniale doznania smakowe. Dorsz z kurkami i vinho verde podbije Wasze podniebienia 🙂 Składniki: 300 g filetu z dorsza 300 g kurek butelka vinho verde 100 g masła 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia dorsza olej 

Dorada z rusztu

Dorada z rusztu

Gdy znudzą się już kiełbaski, karków, kaszanki i szaszłyki, sięgnij po rybę a na pewno się nie rozczarujesz. Dorada z rusztu podbije serca i żołądki. Składniki: 2 średnie dorady 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól pieprz po szczypcie: suszona papryka, 

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem. Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku. Będziemy potrzebowali: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g 

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się 

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Steki z tuńczyka

Steki z tuńczyka

Nasze pierwsze doświadczenia ze stekiem z tuńczyka były słabe – bardzo słabe. Zamówiliśmy po takowym steku w jednej z sieciówek rybnych – nie powiem o którą chodzi, mogę jednak zdradzić że jej nazwa zaczyna się na N a kończy na H 🙂Steki, które dostaliśmy były 

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem i groszkiem oraz słodką nutą 🙂 Składniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka gotowanego groszku zielonego 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku garstka namoczonych rodzynek 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego – jest bez cukru) 1 łyżeczka 

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Składniki: 25 g drożdży 300 g mąki 2 jajka 1/3 litra mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru szczypta soli śledź w oliwie pikle tłuszcz do smażenia Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na 

Burgery Piątkowe

Burgery Piątkowe

Zapewne część z Was nie jest w piątki mięsa, zastępując je rybą. Jeśli mimo to chodzą za wami domowe burgery, polecam poniższy sposób 🙂 Składniki na dwa burgery z dorszem i halloumi: dwie bułki do burgerów 1 filet z dorsza dwa grubsze plastry sera halloumi 

Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym

Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym

Składniki 1kg filetów z morskiej ryby (u mnie rozmrożona Miruna) 150g małży małe opakowanie śmietany (ja użyłem wywaru z muli z tego przepisu) 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) natka pietruszki, drobno posiekana 2 ząbki czosnku sól i świeżo mielony pieprz 100g 

Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami

Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami

Składniki: 1kg mrożonej ryby – polecam Mirunę: >TUTAJ< wyjaśnienie dlaczego puszka pomidorów 100g pomidorów suszonych, odsączonych 200g karczochów z zalewy, odsączonych świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano sól 250g mozzarelli (najlepiej takiej bez zalewy)   W naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy ok. 1 

Zielona tarta

Zielona tarta

Proszę nie regulować odbiorników, tarta jest zielona! Składniki: płat ciasta kruchego którym wyłożymy naczynie do tarty duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka pęczek szparagów – u mnie białe 150g wędzonego łososia 50g sera pleśniowego – u mnie Lazur 2 ząbki czosnku łyżka zielonej herbaty w 

Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska

Będąc w Nicei, po spacerze po promenadzie Anglików zajrzycie do jednaj z licznych knajpek. Sałatka Nicejska będzie idealnym wyborem, a po powrocie będziecie do niej często wracać 🙂 Składniki na dwie konkretne sałatki: mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola) 1/2 zielonego ogórka garść koktajlowych 

Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

  W ostatnią niedzielę robiliśmy tzw. wietrzenie lodówki przed tygodniem warzywno-oczyszczającym. Ponieważ ostało się kilka fajnych produktów, to postanowiłem zrobić zapiekankę. Wyszła lepsza niż się spodziewałem i zniknęła błyskawicznie. Składniki: 3/4 opakowania makaronu penne 100g sera pleśniowego Lazur Turkusowy – lubię go bo nie jest gorzki. ok. 150g łososia sałatkowego małe opakowanie śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej 2 szczypty mieszanki ziół