Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie!

Składniki:

  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 ładne cukinie
  • 2 średnie cebule
  • 1 Łyżka oliwy
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 kiszone twarde ogórki
  • szczypta: tymianku, suszonej bazylii, suszonego lubczyku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Cebulę siekamy w dość grube piórka. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Paprykę pozbawioną szypułek i gniazd z pestkami kroimy w 1 cm paski. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki a potem na 0.5 cm plasterki. Pieczarki kroimy na grubsze plasterki. Ogórka kiszonego kroimy na cienkie plasterki. Pomidory miksujemy z ziołami i solą. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę i dusimy razem 10 min. Następnie gulasz zalewamy zmiksowanymi pomidorami, dodajemy pieczarki i cukinię, po czym dusimy kolejne 35 min. Na koniec dodajemy ogórka kiszonego, doprawiamy do smaku i gulasz gotowy.

Podajemy z kromką ciemnego pieczywa.

Smacznego!