Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂 Składniki: 500 g makaronu papardelle opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony” 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę 100 g mascarpone 

Ciabatta

Ciabatta

Nie ma jak domowa ciabatta! Bardziej nierównomierna, rustykalna w porównaniu z wypiekami ze sklepu, ale nieporównywalnie smaczniejsza, a przy tym naprawdę łatwa do przygotowania i niewymagająca żadnych specjalistycznych sprzętów 🙂 Wasze kanapki wejdą na nowy poziom, pamiętajcie tylko aby wcześniej zaopatrzyć się we włoskie szynki 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Klasyczna, Włoska Bruschetta

Bruschetta (czyt. brusketta), to przystawka kuchni włoskiej, którą możecie zamówić w praktycznie każdej włoskiej knajpce na całym świecie. Warto natomiast przygotować ją w domu, bo jest to proste, a wiadomo, domowe smakuje najlepiej! My dodatkowo cieszymy się faktem, że na własnym domowym chlebie, leżą własne, 

Focaccia z patelni

Focaccia z patelni

Tak moi drodzy, Focaccia z patelni, którą każdy przygotuje łatwo i zrobi z niej pyszny użytek 🙂 Składniki: 235 ml wody 245 ml mleka 8-10 g suchych drożdży 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 620 g mąki pszennej typu 00 oraz opcjonalnie, 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny. Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale. U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz 

Tiramisu

Tiramisu

Składniki: 4 jajka 3 łyzki drobnego cukru  3  x 250 gramowe serki mascarpone biszkopciki ( najlepiej aby były to tzw. kocie języczki, ale zwyczajne biszkopciki też się nadadzą) szklanka mocnej kawy likier Amaretto – 50 ml Umówmy się – Tiramisu nie trzeba przedstawiać 🙂 Wszystkie 

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą – łatwa w przygotowaniu, smakuje wspaniale na zimno i ciepło. Składniki: rolka ciasta francuskiego 150 ml śmietany 30% 100 g gorgonzoli 250 g kurek 1/2 pęczka natki 2 jajka sól pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku Kurki dusimy na maśle ok 

Krem z batatów

Krem z batatów

Składniki: 1 kg batatów 1 marchewka z bulionu kilka gałązek tymianku dwie łyżki oliwy z oliwek 0.5 litra bulionu warzywnego serek kozi lub ricotta sól morska i świeżo mielony pieprz sok z cytryny Bataty myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy na blasze, skrapiamy oliwą i solimy. 

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia. Fantastyczne ciasto zainspirowane tym przepisem. W wykonaniu Oli jest bezkonkurencyjne 🙂 Składniki: rolka kruchego ciasta 600 g malin (najlepiej świeżych, ale możemy użyć tez mrożonych) 3 malinowe galaretki na 500 ml wody 3 szklanki wrzącej wody 500 ml śmietanki 30%+ (porządnie schłodzona) 250 

Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie! Składniki: 3 różnokolorowe papryki 2 ładne cukinie 2 średnie cebule 1 Łyżka oliwy 0.5 kg pieczarek 1/2 łyżeczki kminku 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 kiszone 

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Farsz tej pizzy zrobiliśmy na wzór i smak gęstej zupy gulaszowej, którą co roku zajadaliśmy się na wyjeździe na narty do Spindlerowego Młyna. Oto dziesiąta pizza i ostatnia z serii 🙂 Składniki 

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto dziewiąta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto ósma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Hiszpańska z serii Pizza Rustica

Pizza Hiszpańska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto piąta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Podobnej pizzy kosztowaliśmy w Nicei i takie zestawienie składników. bardzo przypadło nam do gustu! Oto czwarta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ