Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek to prosta w przygotowaniu przekąska, którą bez problemu przyrządzicie sami we własnej kuchni. Burek z pikantną wołowiną i fasolą sprawdzi się doskonale na imprezie, lub jako lunch do pracy. Składniki: 6 płatów ciasta filo 4 łyżki masła 100 ml mleka jajko 200 g mielonej 

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂 Składniki: 400 g wołowiny gulaszowej 3 spore 

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na 

Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie! Składniki: 3 różnokolorowe papryki 2 ładne cukinie 2 średnie cebule 1 Łyżka oliwy 0.5 kg pieczarek 1/2 łyżeczki kminku 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 kiszone 

Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto druga z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać! Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką 3 ząbki czosnku pieprz łyżka 

Sałatka Bez Kicka

Sałatka Bez Kicka

Jak sama nazwa wskazuje, nie ma w niej żadnego kicka! Jest to nasza wariacja na temat sałatki szopskiej. Składniki na dwie sałatki że hej: miks sałat pół ogórka pokrojonego w cienkie plasterki garść pomidorków cherry ok. 3 cm papryczki chilli drobno posiekanej garść czarnych oliwek 

Papryka faszerowana baraniną

Papryka faszerowana baraniną

Ostatnio zasmakowałem w mięsie mielonym doprawionym cynamonem i miętą. Oto kolejny przepis w tej nucie. Składniki na dwie papryki: dwie duże papryki w ulubionym kolorze 300g zmielonego mięsa baraniego, lub wołowo-baraniego, jagnięcego – jak Wam się uda zdobyć. 5 ząbków czosnku papryczka chilli 1 średnia 

Relacja z Chorwacji

Relacja z Chorwacji

Lądując na lotnisku w Zadarze powitani zostaliśmy przez piękny zapach sosen oraz naszego taksówkarza, który przez cały kurs do naszego hotelu opowiadał nam cuda-wianki o swoim pięknym kraju zachwalając jego uroki, widoki, ludzi, jedzenie, architekturę oraz swoje usługi, jako naszego kierowcy. Zdecydowani, jak to my, 

Kotleciki Jagnięce

Kotleciki Jagnięce

Składniki: kotleciki jagnięce (min. 2 na osobę) sok z 1/2 limonki duży ząbek czosnku łyżka miodu 3 łyżki oliwy 1/2 papryczki chilli ok. 20g startego imbiru Składniki marynaty blendujemy na gładką emulsję, którą wmasowujemy w mięso. Wskazówka – aby nie mieć problemów z tarciem imbiru, 

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Dlaczego ta zupa gulaszowa jest węgiersko-czeska? Węgierska wersja zupy zawiera, podobnie jak gulasz wołowinę, paprykę i chilli, ziemniaki i inne warzywa. Wersja czeska jest czymś w rodzaju gęstego sosu gotowanego często na mielonej wieprzowinie, z dodatkiem kminku. Obydwie są pyszne, ale kompletnie odmienne, ja zaś postanowiłem połączyć z obu to 

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica to obok Cevapu i Cevapcicici jedna z najbardziej znanych i lubianych bałkańskich dań mięsnych. Występuje w wielu wersjach i podaje się ją na różne sposoby, ale praktycznie zawsze jest warta grzechu i spróbowania. Składniki: 1 kg niezbyt chudej wołowiny (może być mielona) 2