Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: Pół sporej dyni 2 średnie cebule pół łyżeczki curry pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta suszonego korzenia lubczyku sok z połowy cytryny szczypta chilli sól prażone pestki dyni opcjonalnie, odrobina oleju sezamowego Krem z dyni z prażonymi pestkami i chilli jest rozgrzeje Was i 

Krem z brokuła

Krem z brokuła

Składniki: 3 średnie brokuły spora cebula 2 ząbki czosnku 3/4 l bulionu pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy Z brokułów odcinamy głąby i dzielimy je na różyczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie miękka, zalewamy ją 

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Składniki: żółta papryka pomidorki koktajlowe, jędrne gruby plaster świeżego ananasa małe czerwone cebule twarde ogórki kiszone duże zielone oliwki bez pestek ostra musztarda po pół łyżeczki suszonych: papryki, tymianku, majeranku, oregano, bazylii, czosnku, lubczyku oraz patyczki do szaszłyków Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Warzywa, ananasa 

Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie! Składniki: 3 różnokolorowe papryki 2 ładne cukinie 2 średnie cebule 1 Łyżka oliwy 0.5 kg pieczarek 1/2 łyżeczki kminku 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 kiszone 

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Nasze nowe kuchenne odkrycie – czyli substancja zwana Agar-Agar ma wszystkie zalety żelatyny, a przy tym żadnych jej wad. Tężeje w temperaturze pokojowej, jest bezwonna, jeszcze prostsza w użyciu i co najlepsze: gdy np. uznacie że galaretka jest za mało słodka, rozpuszczacie ją ponownie, dosładzacie, 

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! 

Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille czyli po polsku Ratatuj to danie najprostsze z możliwych, jednogarnkowe, robi się właściwie samo. Ale jest bardzo smaczne i sycące, mimo że to same warzywa. Składniki: 3 kolorowe papryki duża cebula 1 spory kabaczek lub cukinia 1 bakłażan 4-5 dojrzałych pomidorów 4 ząbki czosnku 

Kolory Smoothie: Biały

Kolory Smoothie: Biały

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 1/2 żółtego melona 1 gruszka 1 banan gruby plaster świeżego ananasa Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji. Smoothie wlewamy do szklanek i zaopatrujemy w grube słomki. Smacznego!

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Składniki na dżem: 2 kg truskawek 2 szklanki ksylitolu lub 4 szklanki cukru sok z jednej limonki sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny 8 łyżek likieru Amaretto Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki – lepiej mieć ich nieco więcej, 

Kolory Smoothie: Fioletowy

Kolory Smoothie: Fioletowy

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: Garść malin Duża garść borówek Dwie duże garście truskawek 1 gruszka 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do 

Kolory Smoothie: Żółty

Kolory Smoothie: Żółty

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 2 banany 1 dojrzałe, duże mango 2 grube plastry świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do 

Kolory Smoothie: Czerwony

Kolory Smoothie: Czerwony

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 250g truskawek 2 jabłka 1 gruszka gruby plaster świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do szklanek 

Kolory Smoothie: Zielony

Kolory Smoothie: Zielony

Nowa seria na Ciekawej Kuchni – czyli pomysły na Smoothie. Mamy wiosnę, a wkrótce lato, korzystajmy więc i pijmy dużo takich koktajli. Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: jedna łodyga selera naciowego 2 kiwi 3 garście świeżego szpinaku 1 

Peperonata

Peperonata przypomina nieco węgierskie leczo, ale jest prostsze i lżejsze. Składniki: 4 duże papryki w różnych kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 cebule garść czarnych oliwek pęczek bazylii sól i pieprz łyżka oliwy Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Paprykę 

Krem pomidorowy z suszonymi pomidorami

Składniki: puszka pomidorów bez skórki łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 marchewki 150g suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia) lub łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Kotanyi (nie zawiera glutaminianu) płaska łyżeczka soli pieprz 1 litr bulionu 1 cebula łyżeczka oliwy tarty parmezan świeża bazylia (do 

Gnocchi di patate con funghi

To takie kopytko-podobne kluchy, ale po włosku brzmi to o wiele lepiej 🙂 Składniki: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki 2 ząbki czosnku 50g tartego parmezanu 1 jajko pieprz szczypta gałki muszkatołowej Obrane ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie, odlewamy i przykryte stawiamy ponownie na ogień na 

Paryka faszerowana cukinią i oliwkami

Składniki: 4 średniej wielkości papryki dowolnego koloru dwie nieduże cukinie 2 ząbki czosnku średnia, posiekana cebula 3 łyżeczki zmielonej soczewicy lub mąki po dwie łyżki posiekanych w plasterki czarnych i zielonych oliwek szczyptę mielonej kolendry szczyptę mielonego kminu rzymskiego szczyptę kurkumy sól pieprz 1 łyżeczka 

Zapiekane bakłażany

Składniki: 2 średnie bakłażany 150ml soku pomidorowego, lub zmiksowanych pomidorów z puszki czerwona cebula 2 łyżki mielonej soczewicy (lub mąki) 2 łyżeczki pesto sól pieprz Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy, odstawiamy. Cebulę szatkujemy na cienkie plasterki. Sok pomidorowy mieszkamy z soczewicą i pesto. Bakłażany 

Jarska Masala

Składniki: 1 puszka pomidorów bez skórki kilogram papryki świeżej (kolor dowolny) 1 duża cebula kilogram cukinii 1 duża cebula łyżeczka przyprawy Tandoori Masala pół łyżeczki curry sól pieprz Świeże  warzywa kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem wraz z pomidorami z puszki. Po 10 minutach