Tag: gulasz

Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie! Składniki: 3 różnokolorowe papryki 2 ładne cukinie 2 średnie cebule 1 Łyżka oliwy 0.5 kg pieczarek 1/2 łyżeczki kminku 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 kiszone 

Gulasz z serc

Gulasz z serc

Gulasz z serc „chodził” za mną od dawna. Dokładniej od czasu gdy byłem ostatni raz w słynnym barze mlecznym „Prasowym”. W jego poprzedniej edycji. W nowej jeszcze nie byłem. Jako że trafienie na tą cudowną potrawę w karcie knajpianej jest dość trudne, postanowiłem zgłębić temat 

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Dlaczego ta zupa gulaszowa jest węgiersko-czeska? Węgierska wersja zupy zawiera, podobnie jak gulasz wołowinę, paprykę i chilli, ziemniaki i inne warzywa. Wersja czeska jest czymś w rodzaju gęstego sosu gotowanego często na mielonej wieprzowinie, z dodatkiem kminku. Obydwie są pyszne, ale kompletnie odmienne, ja zaś postanowiłem połączyć z obu to 

Gulasz na placku podany

Składniki: 1kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia pół kilo mięsa wołowego – najlepiej gulaszowego, ale może być antrykot lub łata – ważne aby wybrać kawałki mięska