Chleb z brytfanki

Trudne czasy wymagają łatwych rozwiązań – czyli super łatwy chleb domowy, do którego nie potrzeba wymyślnych urządzeń, drogich mikserów, wyrafinowanych piekarników itp. Będziecie potrzebować miskę, naczynie żaroodporne z pokrywką i trochę czasu 🙂

Składniki na taki chleb jak powyżej:

  • 750 g mąki pszennej + kilka łyżek do wyrobienia
  • 0.5 l ciepłej wody
  • 25 g drożdży (1/4 kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kostek lodu do pieczenia

Prace zaczynamy 12h przed pieczeniem, najlepiej wieczorem lub rana.

W dużej misce rozpuszczamy drożdże z cukrem następnie dodajemy olej, mąkę i sól. Mieszamy łyżką tak długo aż składniki się połączą. Miskę nakrywamy lub foliujemy i wstawiamy do lodówki na 12h.

Po 12h miskę wystawiamy z lodówki, zdejmujemy nakrycie i zostawiamy na 30 min aby ciasto się ogrzało. Naczynie żaroodporne (samo, bez pokrywki) rozgrzewamy wraz piekarnikiem nastawionym do 200 stopni. Na blat wysypujemy trochę mąki, dodajemy ciasto i wyrabiamy kilka minut – nie za długo. Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min.

Nasze gorące naczynie wyjmujemy ostrożnie z piekarnika. Ciasto z miski przekładamy ostrożnie do gorącego naczynia, nakrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Nie używamy termoobiegu.

Po 30 min zdejmujemy pokrywkę, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu i pieczemy kolejne 35-40 min aż nasz chleb ładnie się zarumieni.

Po upieczeniu wyjmujemy chleb z brytfanki i dajemy mu wystygnąć.

Smacznego!

 

Komentarze