Chlebki pita

Chlebki pita

Gdy jesteście fanami wschodnich smaków, chętnie chadzacie do Sphinx’a na Shoarmę, to zapewne lubicie też chlebki pita – nieodłączny element wielu dań kuchni arabskiej, tureckiej itp. Z racji tego iż restauracje są aktualnie zamknięte, a Wy macie dużo czasu w domu – chlebki pita upieczcie 

Chleb z brytfanki

Chleb z brytfanki

Trudne czasy wymagają łatwych rozwiązań – czyli super łatwy chleb domowy, do którego nie potrzeba wymyślnych urządzeń, drogich mikserów, wyrafinowanych piekarników itp. Będziecie potrzebować miskę, naczynie żaroodporne z pokrywką i trochę czasu 🙂 Składniki na taki chleb jak powyżej: 750 g mąki pszennej + kilka 

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki: 250 g suchego maku 4 średnie jabłka 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 czubate łyżki kaszy manny 150 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. 

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. 

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

„…smalec ze świni listopadowej…” – stoi zapisane w starym zeszycie kuchennym mojej mamy. Zeszyt z przepisami jest poklejony taśmą klejącą i miejscami podarty, ma plamy z masła, kremów, sosów oraz pewnie tego smalcu. Zaraz za przepisem na biszkopt znajduje się, liczący sobie ponad 100 lat, 

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką należą do „smaków z dzieciństwa” Oli, banalne w przygotowaniu. Niezawodny wywoływacz błogiej miny 🙂 Składniki: 4 średnie jabłka szczypta cynamonu 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Naczynka (lub większe naczynie) smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w plasterki, układamy i posypujemy 

Ciasto na deszczowe popołudnie

Ciasto na deszczowe popołudnie

Składniki: 150 g masła szczypta soli 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru owoce według uznania (u nas maliny i borówki) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Masło i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy jajka, jedno po 

Bułki do barbecue i burgerów

Bułki do barbecue i burgerów

Burgery robiliśmy już wielokrotnie, ale zawsze przy użyciu gotowych bułek. Niestety, był to zawsze najsłabszy punkt dania, gdyż gotowe bułki celują raczej w miłośników amerykańskich fast foodów, a nie klientów dobrych burgerowni. Postanowiłem wreszcie wziąć byka za rogi i upiec bułki samemu. Okazało się to 

Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

  Dzień przed pieczeniem: 150 ml zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin przed ( to podstawa sukcesu tego chleba); 150 ml wody przegotowanej; 150 gr mąki żytniej chlebowej 720. Całość mieszamy łyżką w dzieży aż powstanie jednolita masa i zostawiamy na 10-14 godzin pod przykryciem z 

Pizza Rustica – przepis podstawowy

Pizza Rustica – przepis podstawowy

Pizza Rustica, czyli domowa, pyszna bez wycyzelowanego kształtu, za to bogata w smak! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże mieszamy 

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego 

Granola

Granola

Składniki: 400 g płatków owsianych małe opakowanie suszonych bananów małe opakowanie suszonego ananasa 4 łyżki sezamu 2 łyżki płatków migdałów 4 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek erytrytolu 3 łyżki rodzynek Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze 

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. 

Pączki z Nutellą

Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych) 100 – 150 g cukru 500 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 100 g masła 2 łyżeczki pasty waniliowej kieliszek spirytusu pół łyżeczki soli 1 Nutella 

Racuszki z jabłkiem

Racuszki z jabłkiem

  Składniki: dwie szklanki mąki woda gazowana lub piwo 2 jajka 2 jabłka cynamon 2 szczypty soli pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder olej do smażenia Do naczynia na ciasto wlewamy wodę lub piwo (na początek 200 ml) i wsypujemy mąkę i proszek do