Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć!

Składniki:

  • płat kruchego ciasta
  • 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart)
  • 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 250 ml śmietanki 36%

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja używam kulek ceramicznych). Ciasto pieczemy 15 min, następnie usuwamy papier z wypełnieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy i szklimy na odrobinie oleju, grzyby siekamy drobno i dodajemy do cebuli. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy ok. 10 min pod przykryciem, po czym łączymy z posiekanym mięsem kury i żurawiną

Śmietanę, czosnek, jajka i curry blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na wystudzonym cieście układamy farsz.

Zalewamy masą śmietanową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 min.

Tartę wystudzamy. Tarta ta smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, w towarzystwie białego wina.

Smacznego!