Tarta kura / grzyby / żurawina
Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć!
Składniki:
- płat kruchego ciasta
- 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart)
- 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone
- garść suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 250 ml śmietanki 36%
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja używam kulek ceramicznych). Ciasto pieczemy 15 min, następnie usuwamy papier z wypełnieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy i szklimy na odrobinie oleju, grzyby siekamy drobno i dodajemy do cebuli. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy ok. 10 min pod przykryciem, po czym łączymy z posiekanym mięsem kury i żurawiną
Śmietanę, czosnek, jajka i curry blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na wystudzonym cieście układamy farsz.
Zalewamy masą śmietanową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 min.
Tartę wystudzamy. Tarta ta smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, w towarzystwie białego wina.
Smacznego!