Makowiec Japoński
Składniki:
- 250 g suchego maku
- 4 średnie jabłka
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, porządnie odciskamy i mielimy 3 razy.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy po kolei żółtka jaja.
Mieszamy razem mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę manną.Mak ucieramy z bakaliami, powoli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Wymieszaną dokładnie masę makowo-jabłkową łączymy z masą maślaną i cały czas ucierając dodajemy suche składniki. Ubijamy białka jaj na sztywną pianę i łączymy z masą makową, mieszając delikatnie do zupełnego połączenia. Wykładamy dno blachy z piekarnika papierem do pieczenia i wylewamy masę makową, dokładnie ją wyrównując na całej blasze. Powinna powstać warstwa ciasta na około 1,5 cm.
Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50 minut.
Składniki na masę czekoladową:
- 150 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- obtarta skórka z 1 pomarańczy
Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając powoli, do uzyskania gładkiej masy, płynnej masy.Upieczony i wystudzony blat makowy kroimy na pół i przekładamy masą czekoladową. Całość ponownie kroimy na pół i przekładamy masą czekoladową.Delikatnie obcinamy brzegi aby je wyrównać. Górę makowca posypujemy skórką pomarańczową i zalewamy pozostałą masą czekoladową.