Makowiec Japoński

Składniki:

  • 250 g suchego maku
  • 4 średnie jabłka
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, porządnie odciskamy i mielimy 3 razy.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy po kolei żółtka jaja.

Mieszamy razem mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę manną.Mak ucieramy z bakaliami, powoli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłka.

Wymieszaną dokładnie masę makowo-jabłkową łączymy z masą maślaną i cały czas ucierając dodajemy suche składniki. Ubijamy białka jaj na sztywną pianę i łączymy z masą makową, mieszając delikatnie do zupełnego połączenia. Wykładamy dno blachy z piekarnika papierem do pieczenia i wylewamy masę makową, dokładnie ją wyrównując na całej blasze. Powinna powstać warstwa ciasta na około 1,5 cm.

Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50 minut.

Składniki na masę czekoladową:

  • 150 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • obtarta skórka z 1 pomarańczy

Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając powoli, do uzyskania gładkiej masy, płynnej masy.Upieczony i wystudzony blat makowy kroimy na pół i przekładamy masą czekoladową. Całość ponownie kroimy na pół i przekładamy masą czekoladową.Delikatnie obcinamy brzegi aby je wyrównać. Górę makowca posypujemy skórką pomarańczową i zalewamy pozostałą masą czekoladową.