Sernik Dyniowy Korzenny

Składniki:

  • 1 kg sera 2-krotnie mielonego
  • 500 g pulpy dyniowej
  • Szklanka (240g) cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 2 czubate łyżki
  • Galaretka pomarańczowa

Sernik zaczynamy od przygotowania pulpy dyniowej. Dynie myjemy, kroimy w grubsze plastry, pozbawiamy pestek, po czym pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Schładzamy. Obieramy ze skórek po czym blendujemy aby uzyskać pulpę.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Umieszczamy całość w misie miksera i mieszamy (niezbyt długo, aby nie napowietrzyć masy) do połączenia. Masa serowa powinna być w konsystencji gęstej śmietany.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, powinna tworzyć gładką powierzchnię.

Pieczemy 1,5 godziny bez termoobiegu, przy grzałkach w układzie góra-dół.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce – sernik powinien być sprężysty, lecz twardy.

W 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy galaretkę pomarańczową i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Galaretkę wlewamy na wierzch gdy i sernik i galaretka mają temperaturę pokojową. Całość schładzamy przez noc w lodówce.

Smacznego!