Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik to smak dzieciństwa. Wakacji i ferii spędzanych na działce w pobliżu miasteczka Różan. W Różanie, w czasach PRL działała jedna cukiernia przy rynku, a w jej ofercie były dwie pozycje stałe (kruche ciasteczka i makosernik) oraz dwie sezonowe (jagodzianki i lody z automatu). Wskutek 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 2 czubate łyżki Galaretka pomarańczowa Sernik zaczynamy od przygotowania pulpy dyniowej. Dynie myjemy, kroimy w grubsze plastry, 

Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarskie

Mimo że nie byliśmy (jeszcze) w Gruzji, to pokochaliśmy chaczapuri, czyli gruzińskie wypieki z przeróżnymi nadzieniami. W Polsce, podobnie jak w samej Gruzji, chaczapuri może przybierać przeróżne postaci – od okrągłego dużego placka, który kroi się i je podobnie do pizzy, kieszonek z nadzieniem mięsnym, 

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka 

Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt. Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński. Składniki na sernik: kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej) 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 jaj ( w temperaturze 

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą – łatwa w przygotowaniu, smakuje wspaniale na zimno i ciepło. Składniki: rolka ciasta francuskiego 150 ml śmietany 30% 100 g gorgonzoli 250 g kurek 1/2 pęczka natki 2 jajka sól pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku Kurki dusimy na maśle ok 

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia. Fantastyczne ciasto zainspirowane tym przepisem. W wykonaniu Oli jest bezkonkurencyjne 🙂 Składniki: rolka kruchego ciasta 600 g malin (najlepiej świeżych, ale możemy użyć tez mrożonych) 3 malinowe galaretki na 500 ml wody 3 szklanki wrzącej wody 500 ml śmietanki 30%+ (porządnie schłodzona) 250 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50 

Grillowany camembert

Grillowany camembert

Składniki: 2 sery camembert odrobina oliwy żurawina do mięs i serów Camembert przed grillowaniem wkładamy na 10 min do zamrażarki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Smarujemy cienko ser oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznika papierowego i grillujemy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z żurawiną