Racuszki z jabłkiem
Składniki:
- dwie szklanki mąki
- woda gazowana lub piwo
- 2 jajka
- 2 jabłka
- cynamon
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- olej do smażenia
Do naczynia na ciasto wlewamy wodę lub piwo (na początek 200 ml) i wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jajko dzielimy na białko i żółtko, a żółtka dodajemy do ciasta. Miksujemy składniki starając się uzyskać dość gęstą masę. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Obieramy jabłka i po wydrążeniu kroimy je w na 8 części, a następnie posypujemy cynamonem.
Dodajemy jabłka do ciasta, a po wymieszaniu dodajemy delikatnie mieszając połowę piany z białek.
Smażymy na średnim ogniu a po zużyciu połowy ciasta dodajemy do niego resztę piany. Racuszki układamy an talerzu na ręcznikach papierowych aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem – idealnie nadaje się do tego sitko do herbaty.
Racuszki podajemy z herbatą zimową lub gorąca czekoladą.
Smacznego!