Bułki do barbecue i burgerów

Burger Buns
Burger Buns

Burgery robiliśmy już wielokrotnie, ale zawsze przy użyciu gotowych bułek. Niestety, był to zawsze najsłabszy punkt dania, gdyż gotowe bułki celują raczej w miłośników amerykańskich fast foodów, a nie klientów dobrych burgerowni. Postanowiłem wreszcie wziąć byka za rogi i upiec bułki samemu.

Okazało się to bardzo proste, zmodyfikowałem lekko starszy przepis na bułki i oto są 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ 405 lub 00
  • Szklanka ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g drożdży
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kostek lodu
Burger Buns
Burger Buns

Drożdże kruszymy do miski, posypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Po 10 minutach dodajemy mąkę, sól oraz masło i wyrabiamy ciasto 10 min.

Najlepiej mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Rozkłucamy jajko.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Z ciasta formujemy bułeczki wychodzi ok. 6. Bułki smarujemy jajkiem z obu stron. Posypujemy sezamem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Blachę umieszczamy w piekarniku, a na jego spód wysypujemy kostki lodu. Bułki do burgerów pieczemy 12 min bez termoobiegu i ok. 4 min z termoobiegiem.

Smacznego!

Burgery
Burgery

PS. Wypróbujcie przepisy na burgery!

Burgery z kozim serem oraz Burgery z rybą i serem halloumi

Komentarze