Biszkopt rzucany

Biszkopt

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami.

Składniki:
– 5 jaj
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Nie zmniejszając obrotów powoli, partiami, dosypujemy cukier i dodajemy pojedynczo żółtka. Intensywne ubijanie sprawia, że biszkopt jest mocno puszysty i nie opada w ogóle.
Do ubitej masy przesiewamy mąkę i mieszamy rózgą kuchenną do całkowitego połączenia.
Dno blachy 23 cm – może być 20 cm, wtedy biszkopt będzie wyższy – wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę biszkoptową. Pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 minut.
Wyjmujemy od razu z piekarnika i spuszczamy go na podłogę z wysokości około pół metra. Odstawiamy i studzimy – dopiero kiedy biszkopt jest całkowicie zimny wyjmujemy go z formy i przekładamy. Albo zjadamy z dżemem i popijamy mlekiem 🙂