Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami
Dzień przed pieczeniem:
- 150 ml zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin przed ( to podstawa sukcesu tego chleba);
- 150 ml wody przegotowanej;
- 150 gr mąki żytniej chlebowej 720.
Całość mieszamy łyżką w dzieży aż powstanie jednolita masa i zostawiamy na 10-14 godzin pod przykryciem z folii spożywczej.
Po tym czasie dodajemy:
- 300 g mąki żytniej chlebowej 720;
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki soli
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy chlebowej, pod sam koniec dodając obtoczone w mące rodzynki. Masę chlebową przekładamy do wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami foremki chlebowej i zostawiamy pod przykryciem na około 4 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy go na 230 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy chleb przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka jak się piecze, ew. jeżeli wymaga dopieczenia przykryć go z wierzchu folią aluminiową aby się za bardzo nie przypiekł.
Gotowy chleb na zakwasie wyjmujemy i studzimy w formie, a jak trochę ostygnie wyjąć na kratkę lub podstawkę pod garnek. Jeżeli chlebek stygnie na żebrowanej kratce nie zaparza się od spodu i dłużej pozostaje świeży. Przechowywany w szafce i pod przykryciem szmatki lnianej/bawełnianej pozostanie aromatyczny i pyszny ponad tydzień – o ile oczywiście dotrwa 🙂
Smacznego!