Wieniec jagodowy z kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej lub rozpuszczonego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru

oraz 1 jajko do posmarowania ciasta.

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić pod koniec dodając masło. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, a by było miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, opruszyć mąką przykryć ręcznikiem i odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować ciasto na prostokąt grubości ok 5 mm. Na środek wyłożyć farsz z jagód i zawinąć ciasto na zakładkę tj. najpierw jedna część, a następnie druga. Delikatnie przetoczyć powstały wałek aby go wyrównać i złączyć jego brzegi. Wyłożyć wieniec w okrągłą formę ze stulejką lub zwykłą formę biszkoptową. W przypadku zwykłej formy okrągłej, w środek włożyć małą miseczkę/kokilkę żaroodporną. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do urośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić do powstania grudek. Powierzchnię ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 30 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić i ostrożnie wyjąć z formy.

Podawać z zimnym mlekiem lub kulką lodów 🙂

Smacznego!