Tiramisu
Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyzki drobnego cukru
- 3 x 250 gramowe serki mascarpone
- biszkopciki ( najlepiej aby były to tzw. kocie języczki, ale zwyczajne biszkopciki też się nadadzą)
- szklanka mocnej kawy
- likier Amaretto – 50 ml
Umówmy się – Tiramisu nie trzeba przedstawiać 🙂
Wszystkie składniki na masę muszą być schłodzone!!!!
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy razem z cukrem. Powoli dodajemy serek mascarpone.
Ubijamy białka na sztywną pianę i nadal mieszając masę na wolnych obrotach dodajemy powoli białka.
Parzymy mocną kawę – najlepiej espresso i po przestudzeniu dodajemy amaretto.
Układamy 1 warstwę biszkopcików na dnie blachy i nasączamy je kawą z amaretto. Z mojej praktyki wynika, że na jeden biszkopcik potrzeba 1 łyżkę kawy.
Wykładamy połowę masy serowej na biszkopty i układamy drugą warstwę biszkopcików. Nasączamy tak samo jak warstwę dolną i na wierzch wykładamy resztę masy.
Całość wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin – to bardzo ważne, aby tiramisu porządnie się schłodziło. Jest to deser delikatny i raczej nie do końca „stały”. Musi być schłodzony aby utrzymywał formę 🙂
Tiramisu, przed podaniem, oprószamy kakaem. Podajemy z espresso.
Buon Appetiti!