Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia. Fantastyczne ciasto zainspirowane tym przepisem. W wykonaniu Oli jest bezkonkurencyjne 🙂 Składniki: rolka kruchego ciasta 600 g malin (najlepiej świeżych, ale możemy użyć tez mrożonych) 3 malinowe galaretki na 500 ml wody 3 szklanki wrzącej wody 500 ml śmietanki 30%+ (porządnie schłodzona) 250 

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50 

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

  Składniki: kilogram sera mielonego, do wypieków 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna i 1 limonka – otarte ze skórki oraz wyciśnięty sok paczka ciastek Oreo 2 czubate łyżki masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ciasteczka Oreo kruszymy 

Mazurek Waldkowy

Mazurek Waldkowy

  Jak niektórzy z Was wiedzą, ogólnie słynę z tego że nie potrafię robić deserów. Niestety tak właśnie jest, ale mimo to, niezrażony, od czasu do czasu próbuję coś słodkiego upichcić. Pewnego razu doszedłem do wniosku, że coś tak prostego jak mazurek powinno mi się 

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi 

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. 

Faworki vel. Chrustki

Faworki vel. Chrustki

W środę poprzedzającą tłusty czwartek, w kwaterze głównej Ciekawej Kuchni dało się słyszeć dialog: – robimy pączki – oui, z Nutellą – i chrustki! – jakie chustki? – chrustki!!! – yyy, co? – no faworki, uff – no to mów że faworki, a nie jakieś 

Pączki z Nutellą

Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych) 100 – 150 g cukru 500 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 100 g masła 2 łyżeczki pasty waniliowej kieliszek spirytusu pół łyżeczki soli 1 Nutella 

Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Podczas jednego ze sławnych przyjęć u kolegi Pawła w nasze ręce wpadły (dzięki Jego uprzejmości) gruszki. Nie jakieś-tam-sobie-gruszki, ale wyszukane z wielkim trudem, zdobyte walką i przekupstwem owoce z naturalnej hodowli. Nie pryskane, nie nawożone azotanami – po prostu gruszki przez wielkie G. Mając takie 

Baba Wielkanocna

Jest to gościnny przepis Mamy Oli na domową babę 🙂 Składniki 800g mąki tortowej 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 80g drożdży surowych szczypta soli pół kostki roztopionego masła pół litra mleka torebka cukru waniliowego łyżka tartej bułki W jednej misce połowę mąki zalewamy wrzącym mlekiem, w drugiej rozrabiamy 

Tort czekoladowy Royal

Jest to uproszczona wersja tortu Royal, który w oryginale wymaga 5 rodzajów czekolady i składników dostępnych tylko dla cukierników. My na podstawie doznań smakowych postaraliśmy się odtworzyć ten smakołyk tak, aby dało się go zrobić szybko i łatwo z ogólnodostępnych produktów. Składniki na duży tort: 

Gruszki z musem truskawkowym

Gruszki z musem truskawkowym

  Składniki: 4 dość twarde gruszki opakowanie mrożonych truskawek 4 łyżki miodu (najlepiej sosnowego) 2 kieliszki brandy 50 ml soku z cytryny Truskawki z sokiem cytryny i dwoma łyżkami miodu doprowadzamy do wrzenia. Następnie blendujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę wody. Dodajemy 2 łyżki