Tag: pasta

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Niełatwo jest trafić w lesie na borowiki (przynajmniej w naszym rejonie). Co jakiś czas jednak, kilka z nich trafia do koszyka, i po obraniu i umyciu trafiają do jakiegoś wyjątkowego dania – np Tagliatelle z borowikami. Oczywiście prawdziwki można zastąpić innymi grzybami, ale najlepiej smakują 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Relacja z Wenecji

Relacja z Wenecji

Poranek w Wenecji rozpocząć należy od kawy. Spacer nie, prysznic nie….kawa i basta! Kawę pijemy w maleńkich filiżankach z odrobiną pianki z mleka. Absolutnie nie należy zasiadać do kawy. Prawdziwy Włoch wypija kawę mocną i ciemną jak samo piekło. Elegancki barista podaje ją w małej 

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Po mału nadrabiamy zaległości, ale niestety brak czasu sprawia ze nie wiele się dzieje w naszej kuchni. Wkrótce zwolnimy tempo, i pogotujemy! Dlaczego penne? Bardziej pasowało by fettuccine, ale nie miałem akurat na stanie. Dlaczego pasta truflowa? Nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak. Składniki: 200 g 

Relacja z Rzymu

Relacja z Rzymu

W dniach 18-21 maja wieczne miasto Rzym miało niewątpliwy honor i niezapomnianą szansę gościć NAS. MY to mówiąc krócej: Mamcia Oli, Ola i  ja. Wyprawa była krótka, bardzo intensywna i niezwykle trudna ze względu na mało czasu i wiele miejsc, w których chcieliśmy być. Zmęczenie 

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Składniki na dwie konkretne porcje Spaghetti Bolognese: 350g mielonego mięsa wołowego 50g pancetty, boczku lub bekonu 100ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100g tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii do 

Tagliatelle z sosem grzybowym i polędwiczkami

Składniki na dwie, konkretne porcje: polędwiczka wieprzowa po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku pół opakowania makaronu tagliatelle mała śmietana 18% kilka suszonych grzybów 100g masła sól pieprz łyżka oleju ząbek czosnku 100g tartego parmezanu Polędwiczkę obieramy z błonek, nacieramy solą, pieprzem tymiankiem i rozmarynem i zostawiamy w lodowce na