Tag: kurki

Pappardelle z kurkami

Pappardelle z kurkami

Sezon kurkowy w pełni, zatem korzystamy i gotujemy co się da. A da się wiele, kurki to bardzo wdzięczny temat. Dziś pappardelle z kurkami – czyli szybki i łatwy sposób na pyszny obiad lub kolację! Składniki: makaron papardelle 200 g kurek 50 g masła 150 

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz to mało znany u nas kuzyn Dorsza, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich – jako główny składnik Fish & Chips. Z uwagi na trwający sezon kurkowy, przed Wami Łupacz z kurkami i szczypiorkiem – czyli Fish & Chanterelles 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu 

Dorsz z kurkami i vinho verde

Dorsz z kurkami i vinho verde

Przepis banalny w swej prostocie, łatwy do przygotowania, dający wspaniale doznania smakowe. Dorsz z kurkami i vinho verde podbije Wasze podniebienia 🙂 Składniki: 300 g filetu z dorsza 300 g kurek butelka vinho verde 100 g masła 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia dorsza olej 

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Tarta z kurkami i gorgonzolą – łatwa w przygotowaniu, smakuje wspaniale na zimno i ciepło. Składniki: rolka ciasta francuskiego 150 ml śmietany 30% 100 g gorgonzoli 250 g kurek 1/2 pęczka natki 2 jajka sól pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku Kurki dusimy na maśle ok 

Jajecznica na kurkach

Jajecznica na kurkach

Przepis prosty, każdy zna i każdy raczej wszyscy lubią. Składniki: 50 g masła 200 g wypłukanych kurek 6 jajek sól pieprz szczypiorek Na patelni rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Wrzucamy kurki, solimy i pieprzymy. Gdy kurki zrobią się brązowe wbijamy jajka i powoli mieszamy jajecznicę aż 

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 1 duże opakowanie śmietany 18% 2 cebule 1 ząbek czosnku 250 g gotowanych kurek (lub innych grzybów) sól pieprz olej kokosowy do smażenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego