Krem z białych szparagów

Sezon szparagowy trwa krótko, ale warto czerpać wtedy całymi garściami (szparagów). Choć preferujemy szparagi zielone, to krem z białych szparagów jest u nas kilka razy w sezonie!

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 1 litr bulionu
  • szklanka białego wina
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • po jednej  marchewce i pietruszce z bulionu
  • szczypta suszonego korzenia lubczyku lub łyżeczka suszonych liści
  • sól
  • biały pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • łyżka soku z cytryny

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i jeden ząbek czosnku. Dolewamy bulion i dodajemy szparagi. Gdy szparagi będą już dość miękkie, ale nie rozgotowane, odkrajamy od nich główki,  dodajemy wino, warzywa z bulionu i przyprawy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i blendujemy całość na gładki krem. Warto jeszcze przetrzeć zupę przez sito i usunąć ewentualne łykowate włókna.

Zupę podajemy z chrupiącym pieczywem udekorowaną główkami szparagów, oliwą i odrobina natki pietruszki.

Smacznego!