Krem z białych szparagów
Sezon szparagowy trwa krótko, ale warto czerpać wtedy całymi garściami (szparagów). Choć preferujemy szparagi zielone, to krem z białych szparagów jest u nas kilka razy w sezonie!
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 1 litr bulionu
- szklanka białego wina
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy
- po jednej marchewce i pietruszce z bulionu
- szczypta suszonego korzenia lubczyku lub łyżeczka suszonych liści
- sól
- biały pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- łyżka soku z cytryny
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i jeden ząbek czosnku. Dolewamy bulion i dodajemy szparagi. Gdy szparagi będą już dość miękkie, ale nie rozgotowane, odkrajamy od nich główki, dodajemy wino, warzywa z bulionu i przyprawy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i blendujemy całość na gładki krem. Warto jeszcze przetrzeć zupę przez sito i usunąć ewentualne łykowate włókna.
Zupę podajemy z chrupiącym pieczywem udekorowaną główkami szparagów, oliwą i odrobina natki pietruszki.
Smacznego!