Tag: szparagi

Stir fry z boczniakami i szparagami

Stir fry z boczniakami i szparagami

Jako że sezon na szparagi nieśmiało startuje (czyli że szparagi są nadal zagraniczne, ale już w mniej rabunkowych cenach), to warto szukać nowych sposobów na ich przyrządzenie. Przed Wami sposób szybki i pyszny – czyli stir-fry z boczniakami i szparagami 🙂 Składniki: Szparagi łapiemy w 

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Łatwe w przygotowaniu, pyszne i aromatyczne Tagliatelle z krewetkami i szparagami. Składniki: 20 świeżych krewetek (lub mrożonych, ważne aby nie były przegotowane) 2 ząbki czosnku mała cebula mała słodka papryka ¼ małej cukinii 1/2 pęczka szparagów fioletowych  i 1/2 szparagów zielonych 2 łyżki masła zwykłego 

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce. Składniki: 1/4 dyni piżmowej pęczek zielonych szparagów 3-4 buraki sok z 1 limonki ząbek czosnku garść łuskanych pestek dyni kilka garści rukoli 100 ml oliwy 100 ml płynnego miodu 50 ml octu balsamicznego 4 łyżeczki 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów

Składniki: 2 pęczki szparagów 1/4 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 0.5l bulionu warzywnego lub rosołu sól i pieprz Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, odłamujemy zdrewniałe końce i odkrawamy same czubki. Pozostałe fragmenty kroimy w 2-3 cm kawałki. W dwóch rondelkach rozgrzewamy osoloną wodę. Gdy 

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami. Składniki: 2 steki z rostbefu, nierozbite pęczek szparagów łyżka oliwy ząbek czosnku świeżo mielony pieprz łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek) sól garstka wiórków parmezanu łyżka koziego sera Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym 

Szparagi pieczone z balsamico

Szparagi pieczone z balsamico

Sezon szparagowy trwa! Jeśli macie akurat pęczek zielonych szparagów, zachęcamy do upieczenia ich z balsamico. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce (szparag wie w którym miejscu się złamać) Składniki do balsamico: 2 łyżki dobrego, jasnego miodu 2 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki dobrego octu balsamicznego – 

Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą

Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą

Frittata to idealna propozycja śniadaniowa, pozwalająca przy okazji na sprytne zagospodarowanie resztek z lodówki 🙂 Składniki: 4 jajka garść blanszowanych szparagów kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub innej) dwa spore plastry mozzarelli łyżeczka masła sól pieprz Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Szynkę kroimy lub rwiemy 

Zielona tarta

Zielona tarta

Proszę nie regulować odbiorników, tarta jest zielona! Składniki: płat ciasta kruchego którym wyłożymy naczynie do tarty duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka pęczek szparagów – u mnie białe 150g wędzonego łososia 50g sera pleśniowego – u mnie Lazur 2 ząbki czosnku łyżka zielonej herbaty w 

Szparagi w cieście

Szparagi w cieście

  Składniki: 8-10 dorodnych szparagów (na rolkę ciasta francuskiego) rolka ciasta francuskiego szczypta lubczyku świeżo mielony pieprz sól ząbek czosnku Szparagi blanszujemy 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie.  Gdy lekko przestygną oprószamy je lubczykiem, solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto i smarujemy je przeciśniętym przed praskę 

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Sezon szparagowy trwa krótko, ale warto czerpać wtedy całymi garściami (szparagów). Choć preferujemy szparagi zielone, to krem z białych szparagów jest u nas kilka razy w sezonie! Składniki: pęczek białych szparagów 1 litr bulionu szklanka białego wina 1 spora cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy 

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Składniki: 10 zielonych szparagów 10 plasterków szynki dojrzewającej 4 kromki bułki/bagietki/chleba tostowego łyżeczka sosu balsamico (opcjonalnie) 4 łyżeczki tapenady Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy w plasterek szynki i układamy w naczyniu żaroodpornym, oraz smarujemy sosem balsamico z tego przepisu.  Rozgrzewamy piekarnik 

Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

  W ostatnią niedzielę robiliśmy tzw. wietrzenie lodówki przed tygodniem warzywno-oczyszczającym. Ponieważ ostało się kilka fajnych produktów, to postanowiłem zrobić zapiekankę. Wyszła lepsza niż się spodziewałem i zniknęła błyskawicznie. Składniki: 3/4 opakowania makaronu penne 100g sera pleśniowego Lazur Turkusowy – lubię go bo nie jest gorzki. ok. 150g łososia sałatkowego małe opakowanie śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej 2 szczypty mieszanki ziół